Opozicija optužuje Orbana da koristi pandemiju da bi dobio veća ovlašćenja

Opozicija optužuje Orbana da koristi pandemiju da bi dobio veća ovlašćenja

Mađarski premijer Viktor Orban danas bi trebalo da dobije zeleno svetlo od parlamenta koji treba da glasa o nacrtu zakona o davanju radikalno većih ovlašćenja vladi u vanrednom stanju, a te mere opozicija smatra “nesrazmernim” u borbi protiv koronavirusa.

Orbanovi kritičari u Mađarskoj, ali i u inostranstvu, tekst nacrta zakona smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju virusa kao izgovor.

Prema nacrtu zakona, previđeno je da vlada upravlja zemljom uredbama i da može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom.

Vanredno stanje u Mađarskoj uvedeno je 11. marta. Pod takvim uslovima, vlada bi mogla ukazima da ukine primenu nekih zakona i da uvede druge vanredne mere, kako bi garantovala bezbednost građana i bezbednu ekonomiju.

“Treba da uradimo sve što je u našoj moći u sprečavanju širenja virusa. Nacrt zakona savršeno se uklapa sa mađarskim ustavnim okvirom”, rekla je ministarka pravde Judit Varga.

Novi zakon predviđa i pooštrene kazne za kršenje karantina, kao i pojačane kazne za širenje dezinformacija.

Opozicija optužuje Orbana da koristi pandemiju da bi dobio veća ovlašćenja
Pixabay

Kritičari vlade Viktora Orbana koji je redovno optužen za antidemokratske poteze, strahuju da bi takvo izuzetno proširenje ovlašćenja bilo na štetu parlamenta.

Pored kritika unutar Mađarske, u svetu postoji zabrinutost. Visoki komesarijat UN saopštio je da sa zebnjom prati situaciju u toj zemlji, dok je Savet Evrope upozorio da “neograničeno i nekontrolisano vanredno stanje ne može da garantuje suštinske principe demokratije”.

Mađarska, koja je strancima zatvorila granice i uvela karantin svojem stanovništvu, u nedelju je imala 408 zaraženih od koronavirusa, od kojoj je 13 preminulo.

Beta/ AFP, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare