Optužnica protiv Trampa: 37 tačaka, advokati se povukli, oglasila se Bela kuća, optužen i pomoćnik

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printsscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

Bivši američki predsednik Donald Tramp suočava se sa 37 tačaka optužnice, uključujući optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, navodi se u dokumentima saveznog suda koji su objavljeni danas.

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe suočen sa optužbama.

On bi trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u Majamiju u utorak, dan pre svog 77. rođendana, prenosi Rojters.
Optužnica protiv bivšeg predsednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji i do nje je došlo kada je Tramp, prema relevantnim anketama, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju sledeće godine.

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o poverljivosti vraćeni vladi.

Bivši američki predsednik Donald Tramp napisao je na svojoj društvenoj mreži „Istina“ da je zajedno sa njim optužen i njegov pomoćnik Volt Nauta.

Nauta je radio za Trampa dok je bio predsednik SAD, nakon čega je postao njegov pomoćnik u njegovoj kući na Floridi, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, Nautin advokat Stenli Vudvord odbio je da komentariše ove navode.

Dvojica advokata koji zastupaju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je federalno optužen za nezakonito čuvanje poverljivih dokumenata, opstrukciju i druga krivična dela, saopštili su danas da se povlače.

„Jutros smo podneli ostavke kao savetnici predsednika Trampa i više ga nećemo zastupati ni u slučaju optužnice,ni u istrazi u vezi sa događajem 6. januara (protest Trampovih pristalica ispred Kongresa)“, navodi se u zajedničkoj izjavi Džima Trastija i Džona Roulija.

Tramp je naveo da će uskoro imenovati nove advokate.

Predsednik SAD Džo Bajden nije unapred znao da će protiv Donalda Trampa biti podignuta optužnica, saopštila je danas Bela kuća.
Printscreen YouTube/CNBCTV

Dodaje se da je Bajden za optužnicu saznao kao i svi ostali, prenosi Rojters.

Portparolka Bele kuće Olivija Dalton je odbila je da komentariše optužnicu bez presedana od strane Ministarstva pravde.

Takođe se ne očekuje da će Bajden komentarisati optužbe koje još uvek nisu objavljene, navodi NBC.

„Neću da pričam o Trampovoj optužnici“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, neposredno pre nego što je optužnica obelodanjena.

Tramp je ranije saopštio da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koja je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

On je naveo da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka i poručio da je „nevin čovek“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare