Papa Franja podržao Lukašenka

Papa Franja podržao Lukašenka

Za razliku od zapadnih zemalja, Vatikan je priznao Aleksandra Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije tako što je novi apostolski nuncij arhiepiskop Ante Jozić, predao akreditivno pismo upravo Lukašenku.

Jozić je rodom iz Hrvatske i pre desetak godina je bio pomoćnik nuncija u Moskvi, pišu Vesti online.

Na svečanosti je Lukašenko kazao da posebni odnosi vežu Belorusiju i Vatikan jer na međunarodnoj areni zajedno rade na realizaciji važnih inicijativa kao što je borba protiv trgovine ljudima, suprotstavljaju se nasilju prema deci, štite tradicionalne porodične vrednosti i dr, prenose Novosti.

– U odnosima Vatikana i Belorusije posebnu pažnju posvećujemo pitanju međukonfesionalnih odnosa. Mi računamo na konsolidaciju i konstruktivnu ulogu Katoličke crkve i beloruskog društva – kazao je Aleksandar Lukašenko.

Katolički episkopi u Belorusiji bili su šokirani time što je Vatikan priznao Lukašenkovu legitimnost kao predsednika. Lukašenko nije skrivao nezadovoljstvo zbog toga što je prvi čovek Konferencije katoličkih episkopa Belorusije arhiepiskop Tadeuš Kondrusevič putovao u Poljsku „po konsultacije kako da razruši Belorusiju“.

On tvrdi da je rekao papi Franji da bi bilo logično da se katolički sveštenici obrazuju u Minsku, a ne da se šalju oni iz Poljske, kad su tamošnje vlasti zauzele negativan stav prema Belorusiji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare