Peskov: Za Donbas, Zaporošku i Hersonsku oblast u slučaju ujedinjenja važiće Ustav Rusije

Izvor:
Sputnjik, Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Ustav Rusije važiti za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast u slučaju njihovog ujedinjenja sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li će najviši državni akt važiti i za te teritorije u slučaju ujedinjenja ukoliko se Kijev odluči na napad.

„Bezuslovno. Na tim teritorija će početi da važi Ustav Rusije. Sve je sasvim jasno po tom pitanju“, rekao je on na brifingu za novinare.

Peskov je dodao i da Moskva polazi od toga da je osigurano da bezbednost bude na visokom nivou na teritorijama na kojima se održavaju referendumi o ujedinjenju s Rusijom.

„Polazimo od toga je osigurano da bezbednost bude na visokom nivou za održavanje referenduma. Sve ostalo što se tiče operativne situacije treba pitati Ministarstvo odbrane“, rekao je on na pitanje novinara kako ocenjuje rizike imajući u vidu moguće napade ukrajinske strane.

On je dodao da se Kremlj ponosi ljudima koji su se sami javili u vojne odseke u prvim satima od kada je počela delimična mobilizacija. Upitan da li ima dobrovoljaca i među zaposlenima u Kremlju rekao je da mu takvi primeri nisu poznati.

Prema rečima predstavnika Glavne organizacione uprave Generalštaba ruske vojske, kontraadmirala Vladimira Cimljanskog radi se o više od 10.000 ljudi.

Pregovori s Kijevom potrebni, ali nema preduslova

Peskov je rekao i da je pregovarački proces sa Ukrajinom potreban ali da Moskva ne vidi pretpostavke za njihovo obnavljanje.

„Više puta je i predsednik Putin objasnio da je ukrajinska strana napustila pregovarački proces pre nekoliko meseci i da je pre nekoliko meseci na svim nivoima izjavljivala da će rešavati probleme na bojnom polju. Reakciju našeg predsednika odlično znate“, rekao je Peskov.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare