Počele vojne vežbe – najveće u istoriji NATO-a

Izvor:
Sputnjik, Foto: Wikipedia

Više od 20 zemalja-članica NATO-a, 10.000 vojnika i oko 250 aviona, uključujući najnovije F-35, učestvovaće u najvećoj vazdušnoj vežbi u istoriji alijanse Air Defender 23, koja je počela u Nemačkoj, prenosi Blumberg.

Agencija napominje da će nebo Nemačke biti „ispunjeno avionima“ skoro dve nedelje, a vežbe bi, između ostalog, trebalo da pokažu snagu alijanse. U njima će učestvovati četiri vazduhoplovne baze u Nemačkoj i dve – u Holandiji i Češkoj. Zone za vežbe biće zatvorene za civilni vazdušni saobraćaj, zbog čega će avio-kompanije morati da promene rute.

Vežbe će trajati do 23. juna. Pored zemalja članica NATO-a, u njima učestvuju i partneri vojnog bloka – Japan i Švedska, pojašnjava France24. Prema rečima generala Majkla Loa, direktora Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva, misija NATO-a se trenutno nalazi u „prelomnoj tački” pošto se „strateška arhitektura u svetu, posebno u Evropi, promenila”.

„Vežbe imaju za cilj da dopune stalno prisustvo Sjedinjenih Država u Evropi“, rekao je Lo i dodao da će mnogi piloti alijanse prvi put raditi zajedno.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare