Postignut sporazum o novoj nemačkoj vladi

Izvor:
RTV, Foto: Printscreen YouTube

Mandatar za sastav nove nemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je danas da su tri stranke – socijaldemokrati, liberali i zeleni – postigle dogovor o formiranju nove vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.

Nova vlada imaće 17 ministarstava, odnosno, za jedno ministarstvo više nego prethodni kabinet, pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenose agencije.

Socijaldemokratama pripada mesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.

Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mesto i ministarstvo spoljnih poslova. Slobodne demokrate (FDP) će imati četiri resora.

Ta takozvana “semafor koalicija”, prema Šolcovim rečima, ispuniće cilj modernizacije Nemačke.

Prema sporazumu od 177 stranica, koji je sklopljen nakon dva meseca pregovora, tri stranke su se saglasile da ubrzaju javna ulaganja u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, kao i da se od 2023. godine vrate na stroga ograničenja nivoa državnog duga.

Šolc, iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koji bi trebalo da zameni Merkelovu na funkciji kancelara, istakao je značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama kao ključne tačke u vladinoj spoljnoj politici.

Šolc je rekao da očekuje da će članovi stranaka dati “svoj blagoslov” sporazumu u narednih 10 dana.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odneli tesnu pobedu na nacionalnim izborima 26. septembra.

Ako članovi stranke potpišu sporazum, tročlani savez zameniće sadašnju “veliku koaliciju”.

Tri buduće vladajuće stranke se nadaju da će Šolca (63), koji je bio ministar finansija i vicekancelar od 2018. godine u vladi Merkelove, parlament izabrati za kancelara u nedelji koja počinje 6. decembra.

To je prvi put u nemačkoj istoriji da koalicionu vladu čine socijaldemokrate, liberali i zeleni.

Koalicioni sporazum nove nemačke vlade i o Zapadnom Balkanu

U koalicionom sporazumu tri stranke izražava se podrška evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

U sporazumu socijaldemokrata, zelenih i liberala, u delu koji se odnosi na ovaj region, ističe se da buduća vladajuća koalicija podržava proces pristupanja Evropskoj uniji regiona Zapadnog Balkana, kao i “za to neophodne reforme radi ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma”.

“U ovim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržati dalje korake ka približavanju”, navodi se u sporazumu koji je objavio je “Špigl”.

Stranke nove nemačke koalicije smatraju da Albanija i Severna Makedonija treba da otvore prva poglavlja o približavanju EU, da treba usvojiti viznu liberalizaciju za Kosovo i nastaviti pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom.

Navodi se, takođe, da nova nemačka koalicija podržava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i napore radi postizanja trajnog mira u Bosni i Hercegovini zasnovanih na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela.

Paralelno sa pristupnim pregovorima, Evropska unija mora da poboljša svoje kapacitete za prihvatanje novih članica, navodi se u delu sporazuma koji govori o Zapadnom Balkanu.

Šolcova vlada ce jačati ekonomiju, legalizovati kanabis…

Socijaldemokrate, zeleni i liberali žele da ubrzaju tranziciju ka zelenoj ekonomiji i digitalizaciji, ali da u isto vreme održe fiskalnu disciplinu.

Agencija Rojters navodi da se buduća Šolcova vlada suočava sa neposrednim izazovima – Evropom posle Bregzita, krizi na granicama EU sa migrantima i povećanjem kovid slučajeva.

Tri partije su se dogovorile da ojačaju ekonomsku i monetarnu uniju EU, signalizirirajući da su otvoreni za fiskalna pravila EU, poznata kao i Pakt za stabilnost i rast.

Takođe su se dogovorili da će Nemačka ostati deo nuklearnog štita NATO-a, što će sprečiti nesuglasice unutar zapadne vojne alijanse.

Dogovoreno je i da jedan od lidera zelenih Analena Berbok (40) postane prva žena ministar spoljnih poslova, a Šolc želi rodnu ravnopravnost u novoj vladi.

Lider FDP Kristijan Linder (42) će preuzeti ministarstvo finansija, a ko-lider zelenih Robert Habek (52) bi trebalo da vodi resor ekonomije i klimatskih promena.

Britanska agencija navodi da će nova koalicija morati da balansira usled poziva zelenih za čvršći odnos prema Rusiji i Kini zbog ljudskih prava, dok Šolc preferira da ne rizikuje sa dve velesile oko pitanja kao što su Tajvan i Ukrajina.

Koalicija se dogovorila i da dozvoli dvojna državljanstva i legalizuje prodaju kanabisa za rekreativnu upotrebu u licenciranim prodavnicama.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar