Putin naredio nastavak ofanzive posle oslobađanja oblasti Lugansk

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Sputnjik/ Mikhail Klimentyev

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas svojim snagma da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine posle oslobađanja celog regiona Lugansk.

Ruske snage “treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima”, rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija.

“Nadam se da se u njihovim sektorima sve odvija kao što se odvijalu u Lugansku”, dodao je Putin.

On je dao ove izjave dan posle objave o povlačenju ukrajinskih snaga iz strateškog grada Lisičanska, čijim su zauzimanjem ruske i i snage Luganske narodne republike (LNR) preuzele kontrolu nad celom teritorijom Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da oslobode u celosti.

Ministar odbrane Šojgu je rekao danas da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska.

Putin je rekao da će dva generala, Aleksandar Lapin i Esedula Abačev, biti proglašena Herojima Rusije zbog njihove uloge u borbama u Ukrajini, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija koja taj tip informacija drži uglavnom u tajnosti nedavno je otkrila imena dvojice generala Sergeja Surovikina i Aleksandera Lapina, koji vode ofanzivu na Lisičansk.

Putin je rekao danas da su njih dvojica njega “direktno izveštavala o svojoj misiji i o svojim predlozima za nastavak ofanzivnih operacija”.

Oslobađanje Lisičanska koji, zajedno sa susednim Severodonjeckom predstavlja strateško čvorište, dozvljava ruskim i snagama LNR da lakše idu ka zapadu i ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk, dva najveća grada u Donbasu koja su još pod kontrolom ukrajinske vojske.

Danas je visoki zvaničnik LNR Vitalij Kiseljev rekao da ruske snage napreduju u dva pravca ka mestu Siversk na putu ka Slovjansku i Kramatorsku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare