Putin odobrio NOVU KONCEPCIJU Rusije u međunarodnoj politici

Izvor:
Sputnjik, Foto: Pixabay, Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak ukaz o unošenju izmena u Koncepciju državne politike Rusije u sferi doprinosa međunarodnoj saradnji, a dokument je objavljen na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

U obnovljenom dokumentu navodi se da Rusija, polazeći od svoje istorijske odgovornosti za formiranje i dalje unapređivanje sistema međunarodnih odnosa, rukovodeći se spoljnopolitičkim prioritetima i nacionalnim interesima, za svoje ciljeve postavlja jačanje međunarodnog mira, sveopšte bezbednosti i stabilnosti, podršku težnji međunarodne zajednice stabilnom razvoju svih država u interesu utvrđivanja pravednog demokratskog svetskog poretka, što će doprineti i stvaranju pogodnih spoljnih uslova za razvoj same Rusije.

Navodi se, takođe, da Rusija u okviru realizacije koncepcije državne politike namerava da sa zemljama u razvoju deli postojeće iskustvo u socijalno-ekonomskoj transformaciji i da teži da se dodatno angažuje u sferi trgovine, investicija i tehnologija s državama koje dobijaju pomoć.

Obnovljena koncepcija podrazumeva i da će Rusija jačati sopstveni potencijal u pružanju takve pomoći.

U dokumentu se naglašava da Rusija ne namerava da nameće političke uslove za pružanje pomoči i da poštuje pravo država koje dobijaju pomoć da samostalno biraju model svog socijalno-ekonomskog razvoja. Sama pomoć treba da se pruža „na osnovu otvorenosti, transparentnosti i predvidivosti“.

Prethodna redakcija dokumenta podrazumevala je samo „ukazivanje pomoći i težnju ka dijalogu“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare