Rusija će uz pomoć meke sile promovisati ideju „ruskog sveta“

Rusija će uz pomoć meke sile promovisati ideju „ruskog sveta“

Tema ruskog sveta ostaje glavna za Rusiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući agendu poslednjeg sastanak Saveta bezbednosti.

Peskov je naglasio da se tema „ruskog sveta“ odnosi i na Ukrajinu, „gde živi mnogo Rusa i onih koji govore ruskim jezikom“. On je dodao da svi oni pripadaju ruskom svetu i besmisleno je negirati da dva naroda povezuje zajednička kultura i istorija.

Po rečima portparola Kremlja, Rusija će ideju „ruskog sveta“ u Ukrajini i drugim državama promovisati uz pomoć meke sile. U pitanju su humanitarne metode, kao što je razvoj kontakata između ljudi, kroz umetnost, literaturu i nauku.

„Nikad se ne koriste neke metode koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, rekao je Peskov.

Podsetimo, prošle nedelje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz kojim na snagu stupa odluka o uvođenju sankcija na pet godina za nekoliko opozicionih TV kanala i poslanika opozicione stranke koji je njihov vlasnik. Iz Kijeva je potom stigla optužba da te kanale finansira Rusija. Sankcije su uvedene protiv kanala „112.Ukrajina“, „NewsOne“ i „ZIK“  i poslanika „Opozicione platforme – za život“ Tarasa Kozaka.

Sputnjik

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare