Rusija proglasila personom non grata severnomakedonskog diplomatu

Izvor:
Beta

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) proglasilo je danas presonom non grata diplomatu iz Severne Makedonije, saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je otpravnici poslova Ambasade Severne Makedonije u Rusiji uručena nota o tome.

“Ova mera predstavlja odgovor na odluku Severne Makedonije u avgustu da bez ikakvih osnova objavi personom non grata diplomatu Ambasade Rusije u Skoplju”, dodaje rusko MSP.

Makedonski mediji objavili su takodje da je Rusija danas proterala otpravnicu poslova Severne Makedonije u Moskvi kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Skoplja u avgustu.

Kako navodi državna agencija MIA, v.d. ambasadora Severne Makedonije u Moskvi Olivera Čauševska-Dimovska danas je pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde joj je uručena nota o proglašenju zaposlenog u Ambasadi za “personu non grata”.

To je drugi diplomata Severne Makedonije koji je ove godine proteran u znak reciprociteta za proterivanje ruskih diplomata iz Skoplja. Pre proterivanja prvog diplomate ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je izrazio uverenje da se to neće desiti, jer njegova zemlja u ambasadi u Moskvi ima samo dvoje diplomata.

Prvi ruski diplomata je iz Severne Makdonije proteran u maju ove godine, a drugi u avgustu, uz objašnjenje da su se bavili nediplomatskim poslovima.

Severna Makedonija je ruskog diplomatu proterala i 2018, ali tada u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, NATO i EU zbog slučaja trovanja nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar