Ruski MIP: Cilj afere sa ikonom poklonjenom Lavrovu ─ diskreditacija Rusije

Ruski MIP: Cilj afere sa ikonom poklonjenom Lavrovu ─ diskreditacija Rusije

Rusija još uvek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku.

„Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još uvek nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika“, ističe se u saopštenju Ministarstva koje prenosi Sputnjik.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji – uključujući i najneprimereniji povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru 2020. godine, Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je član predsedništva zemlje Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je „pronađena u Lugansku“. Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zemlje u kojoj zahteva objašnjenje o poreklu ikone, koju je nazvala „objektom kulturnog nasleđa Ukrajine“. Takođe je u Ukrajini pokrenut krivični postupak u vezi sa izvozom ikone iz zemlje. Sama ikona predata je ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi.

Pročitajte još  Rusija sprema novu vrstu vojnih operacija uz korišćenje nuklearnog oružja za zaštitu od moguće američke agresije

Izvor: Sputnjik, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare