Špijun veka – Amerikanac prodavao vojne tajne o nuklearnim reaktorima, skrivao ih u sendviče i žvake

U Zapadnoj Virdžiniji počelo je saslušanje u slučaju protiv bivšeg nuklearnog inženjera američke mornarice i njegove supruga zbog toga što su prodavali tajne o tehnologiji nuklearnih podmornica stranoj sili u zamenu za kriptovalute.

Džonatan i Dajana Tibi dospeli su na naslovne strane listova širom sveta, ne toliko zbog činjenice da su prodavali vojne tajne, nego na koji način – u sendvičima sa puterom od kikirikija.

Tibijevi su uhapšeni u subotu u okrugu Džeferson, nakon godinu dana duge unutrašnje istrage agenata FBI.

Četrdesetdvogodišnji Džonatan Tibi, nuklearni inženjer sa pristupom informacijama od izuzetne važnosti i osetljivosti, optužen je da je prodavao dokumenta neimenovanoj stranoj sili 2020. godine zajedno sa instrukcijama o dolaženju do dodatnih informacija.

Džonatan, uz pomoć svoje supruge, navodno je prodavao tajne FBI agentu koji se predstavljao kao strani zvaničnik tokom perioda od nekoliko meseci.

I to na domišljate načine. Jednom prilikom sakrio je digitalnu memorijsku karticu sa dokumentima o podmorničkim nukearnim reaktorima u sendviču sa puterom od kikirikija, koji je ostavio na ugovorenoj lokaciji.

Memorijska kartica sadržavala je „osetljive vojne elemente dizajna, operativne parametre i karakteristike o performansama reaktora u podmornicama Virdžinija klase.

Drugu memorijsku karticu sa takođe osetljivim informacijama sakrio je u pakovanje žvaka. Tibiju je u zamenu za svoje usluge plaćeno 100.000 dolara u kriptovalutama.

Izvor: RTS

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar