Srbi učestvovali u PREVARI na predsedničkim izborima u SAD?

Srbi učestvovali u PREVARI na predsedničkim izborima u SAD?

U Sjedinjenim Američkim Državama ne stišava se bura nakon predsedničkih izbora, a dosadašnji predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da je bilo prevara.

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja, piše B92.

Tramp je juče na Tviteru za prevaru optužio sistem za brojanje glasova “Dominion”.

On tvrdi da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu. Napisao je i da je 941.000 njegovih glasova izbrisana.

​Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi sistem “Dominion” 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je delo kompanije Dominion u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji.

Srbi učestvovali u PREVARI na predsedničkim izborima u SAD?

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža – a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija – sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD, što nije istina, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari i Bila Klintona koji su umešali prste u Dominion, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je Dominion “izbrisao” ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu.

Čak i greška koje se jeste dogodila u Mičigenu kada je okrug Antrim prema prvim prognozama najavio trijumfalnu pobedu Džoa Bajdena bila je ljudska i nije imala veze sa mašinama.

Njujork tajms i AP pišu da mašine kompanije Dominion ni na koji način nisu opstruirale izbore, ali i da su korišćene u samo dva od pet okruga u Džordžiji i Mičigenu gde su zabeleženi problemi u prebrojavanju glasova; softver Dominion nije imao veze ni sa jednom od nepravilnosti.

Kompanija Dominion je, prema navodima Njujork tajmsa, iz Kanade, ali su srpski mediji još 2017. godine, posle predsedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Trampove pristalice ovo žele da iskoriste za osporavanje Trampovih rezultata. I srpski mediji preneli su izjavu Emerald Robinson, novinarke Njuzmaksa i izveštača iz Bele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.

B92, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare