Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju

Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora o prekidu sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Jermenija opozvala ambasadora iz Izraela

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je opozvalo svog ambasadora u Izraelu zbog konsulatacija oko navodne prodaje oružja Izraela Azerbejdžanu.

“Izraelski način rada je neprihvatljiv. Ministarstvo mora da opozove svog ambasadora u Izraelu”, saopštila je portparolka jermenskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema Stoholmskom medunarodnom institutu za istraživanje mira, Izrael je između 2006. i 2019 u Azerbejdžan izvezao oružje u vrednosti od oko 825 miliona dolara.

To, kako se navodi, uključuje dronove, mitraljeze, protivtenkovske rakete i raketni sistem zemlja-vazduh.

Nepoznat tačan broj žrtava, manipulacije sa obe strane

Od početka sukoba koji su u nedelju eskalirali u regionu Nagorno-Karabah prijavljeno je na desetine žrtava i stotine ranjenih.

Broj civilnih žrtava u Azerbejdžanu popeo se na 19, sa 55 ranjena, saopšteno je iz Bakua ali Azerbejdžan još ne iznosi podatke o žrtvama među svojim vojnim snagama.

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

S druge strane zvaničnici iz Jerevana na društvenim mrežama objavljuju podatke o teškim gubicima na strani Azerbejdžana pa je tako vicepremijer Jermenije Tigran Avinjanna na Fejsbuku napisao da je u borbama poginulo preko hiljadu Azerbejdžanskih vojnika a gotovo tri hiljade ranjeno.

Vlasti u Nagorno-Karabahu su saopštile da je među njihoviom borcima 103 vojnika poginulo dok je više od 200 ranjeno, ali ne navode podatke o civilnim žrtvama.

Lavrov i Čavušoglu: Neprihvatljivo uključivanje ekstremista

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov delivers his statement during the 31st session of the Human Rights Council, Tuesday, March 1, 2016, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, saglasili su se  da je neprihvatljivo uključivanje ekstremista iz drugih regiona u konflikt u Nagorno-Karabahu.Oni su u telefonskom razgovoru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije i založili su za hitan prekid neprijateljstava.

Potvrdili su spremnost da blisko koordiniraju naporima dve zemlje u cilju stabilizacije situacije u Nagorno-Karabahu i rešavanje konflikta u mirovnim pregovorima, saopšteno je iz ruskog ministarstva spoljnih poslov.

Lavrov i Čavušoglu su naveli da je neophodno preduzeti izuzetno izbalansirane korake kako bi se pružila politička i diplomatska pomoć Bakuu i Jerevanu.

Erdogan poručio velesilama da se ne mešaju

Turski perdsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha, nakon što su lideri te tri zemlje pozvali Jermeniju i Azerbejdzzan na nastavak pregovora.

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju
Foto: Presidential Press Service via AP

“S obzirom na to da su SAD, Rusija i Francuska zanemarivali ovaj problem skoro 30 godina, nije prihvatljivo da učestvuju u naporima da se postigne prekid vatre”, rekao je Erdogan.

Istakao je da se trajno primirje može postići samo ako se “jermenski okupatori” povuku iz Nagorno-Karabaha.

Vlasti Karabaha: Operisani francuski novinari

Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog regiona Nagorno-Karabah saopštilo je da su dvojica francuskih novinara, koji rade za francuski “Mond”, operisani u lokalnoj bolnici posle ranjavanja u raketnom napadu azerbejdžanske vojske.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha saopštili su da su dvojica novinara teško ranjena i da čžće posle operacije biti prebačeni u jermensku prestonicu Jerevan.

(Rojters)

Zaharova: Rusija ima saznanja o učešću ekstremista u sukobu u Nagorno-Karabahu

Rusija iz sopstvenih izvora ima saznanja o premeštanju ekstremista u zonu sukoba u Nagrno-Karabahu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje na koje informacije se oslanjalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova kada je u sredu saopštilo da je nedopustivo da ekstremisti budu raspoređeni na područje sukoba.

“Imamo takve dokaze. Takve informacije su nam na raspolaganju. U potpunosti ste u pravu. Bilo je takvih materijala pozajmljenih sa društvenih mreža i odgovarajućih publikacija, ali smo se u saopštenju koje je postavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova sigurno oslanjali na sopstvena otkrića, činjenice i izvore”, rekla je Zaharova.

Saopštenje je, kako je navela, naglasilo opštu zabrinutost Moskve zbog tih činjenica, ali u konkretnom slučaju nije želela da otkriva detalje odgovarajući na pitanje koje zemlje koriste ekstremiste u sukobu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju objavljenom u sredu na svom sajtu navelo da su ekstremisti iz Sirije i Libije preraspoređeni u zonu sukoba Nagorno-Karabaha radi učešća u neprijateljstvima.

Jerevan: Oborena tri aviona i jedan helikopter Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je vojska Nagorno-Karabaha oborila jedan azerbejžzanski avion i jedan helikopter.

Ubrzo nakon toga, prijavljeno je da su oborena još dva aviona.

“Pogođena su još dva aviona. To znači da su danas oborena tri neprijateljska aviona. Pored toga, dva helikoptera i šest bespilotnih letelica uništena su tokom polovine dana”, rekao je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Ovanisjan na svom Fejsbuk profilu.

Teško ranjena dva novinara “Monda”

Dvojica specijalnih izveštača francuskog lista Mond ranjena su jutros u napadu na grad Martuni, u Nagorno-Karabahu.

Izvor Rojtersa u jermenskoj vladi naveo je da su ranjeni novinari u teškom stanju.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova za napad je optužilo snage Azerbejdžana.

Prema navodima Monda, najmanje jedan policajac stradao je u napadu.

Ističući da je situacija u Nagorno-Karabahu ozbiljna, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je spreman avion koji će prevesti nazad ranjene novinare.

(Mond, Rojters)

Minska grupa: Trenutni prekid sukoba i povratak pregovorima

Francuska, Rusija i SAD zahtražile su trenutni prekid vatre između Azerbejdžana i jermenskih snaga u sukobu oko Nagorno-Karabaha, pozivajući na povratak pregovorima bez odlaganja.”Takođe pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da obavezuju se bez odlaganja da nastave suštinske pregovore, u dobroj veri i bez preduslova, pod pokroviteljstvom OEBS-ove Minske grupe, isitče se u saopštenju.

Grupa kojoj predsedavaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Države osnovana je 1992. godine kako bi posredovala u mirnom rešenju spora oko Nagorno-Karabaha na jugu Kavkaza.

(Rojters)

Vlasti Karabaha: Oborena i dva azerbejdžanska borbena aviona

Ministarstvo spoljnih poslova nepriznate Republike Karabah saopštilo je na Tviteru da su oružane snage te sporne teritorije pored helikopera oborile i dva azerbejdžanska aviona.

Peskov: Tvrdnje o stranoj podršci provokacije

Sve tvrdnje o stranoj podršci bilo koje strane sukoba oko Nagorno-Karabaha predstavljaju provokacije, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa navodnom umešanošću turske vojske u sukob, Peskov je odbio da pruži bilo kakav komentar, prenosi Tas.

“Verujemo da su sve tvrdnje o mogućoj (stranoj) vojnoj podršci bilo koje strane verovatno provokacije za dalju eskalaciju tenzija”, dodao je portparol Kremlja.

(Tanjug)

Jerevan optužuje Baku za novi napad na civile

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Hovanisjan optužio je azerbejdžansku vojsku da je ponovo započela bombardovanje civilnog stanovništva Nagorno-Karabaha.

“Mesto Hadrut je pogođeno u artiljerijskim udarima”, rekao je Hovanisjan, prenosi Armenpres.

U azerbejdžanskim napadima od 27. septembra poginula su 103 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha. Preko 120 vojnika je ranjeno, dok je sedam civila ubijeno u bombardovanju gradova pokrajine koja je predmet spora između dve države.

(Tanjug)

Makron zabrinut zbog navoda o slanju plaćenika u Azerbejdžan

Sukob se razbuktava, vojska Karabaha srušila helikopter i avione, Azeri ciljaju artiljeriju
Printscreen

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je zabrinut zbog navoda da je Turska slala sirijske plaćenike da podrže Azerbejdžan u sukobu sa Jermenijom oko teritorije Nagorno-Karabaha.

U saopštenju Makronovog kabineta navodi se da su Makron i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali telefonom u sredu uveče o tom pitanju i da obojica lidera dele zabrinutost u vezi sa navodnim slanjem sirijskih plaćenika u Nagorno-Karabah.

Iz Makronovog kabineta nisu date detaljnije informacije o navodnim plaćenicima, prenosi AP.

Turska je javno podržala Azerbejdžan u sukobu sa jermenskim snagama i poručila da će pomoći toj zemlji ako bude potrebno, ali je negirala navode o slanju stranih plaćenika ili oružja u tu oblast.

(Tanjug)

Simak napada na položaj jermenske artiljerije

Mniistarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak navodnog uništavanja položaja jermenske artiljerije.

Pogođeni azerbejdžanski vojni helikopter srušio se u Iranu

Protivvazduhplovne snage samoproglašene republike Nagorno-Karabah pogodile su helikopter azerbejdžanske ratne avijacije koji je leteo duž linije konfrontacije, a letelica se kasnije srušila na teritoriju susednog Irana, saopštila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušana Stepanijan.

Ministarstvo odbrane samoproglašene republike Nagorno-Karabah saopštilo je da ovaj incident obaranja letelice na teritoriju Irana nije bio nameran.

“Nažalost, takvi incidenti su neizbežni, jer se borbe odvijaju nedaleko od iranske teritorije”, saopšteno je iz ministarstva odbrane samoproglašene republike Nagorno-Karabah, prenosi Tas.

(Tanjug)

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je ponudu Rusije o domaćinstvu razgovora obema vladama, i pozvao je na obustavljanje ratne retorike.

Od nedelje više od 100 ljudi je poginulo u najnovijim sukobima u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Oba lidera su ponovila zahteve za momentalnim prekidom vatre.

Još je nejasno šta je bila “inicijalna kapisla” najnovijih sukoba. Juče je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da će snage njegove zemlje nastaviti ofanzifu sve dok jermenske snage ne napuste teritoriju.

Azerbejdžan je objavio video-snimak u kojem se vidi uništenje dva jermenska tenka. Saopštava se i da su jermenske snage napustile područje oko sela Tonashena.

Jermenski mediji ističu da su troje civila poginulo u vazdušnim napadima na grad Martakert. Državna novinska agencija navodi da je od početka sukoba poginulo sedam civila i 80 pripadnika snaga bezbednosti.

Ministarstvo odbrane te zemlje je objavilo fotografije aviona Su-25, navodeći da ga je oborio turski lovac F-16, što su Turska i Azerbejdžan negirali.

RTS, BBC

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare