Tramp ne odustaje: “NA PUTU SMO DA POBEDIMO NA OVIM IZBORIMA”

Tramp ne odustaje: “NA PUTU SMO DA POBEDIMO NA OVIM IZBORIMA”

Na svom prvom izbornom skupu nakon predsedničkih izbora u SAD, predsednik Donald Tramp je u Džordžiji ponovo rekao da će pobediti na izborima.

– Na putu smo da pobedimo na ovim izborima! Pustite ih da ponovo ukradu Džordžiju, nikada nećete moći da se pogledaju u ogledalu – rekao je Tramp pred stotinama pristalica u Valdosti, preneo je AP, piše Blic.

Tramp, koji je sinoć od guvernera Džordžije zatražio da sazove sednicu državnog parlamenta na kome bi se razmatralo pitanje rezultata predsedničkih izbora, došao je na skup u Valdosti kako bi podržao dvoje republikanaca koji će 5. januara odmeriti snage sa demokratama za dva mesta te savezne države u Senatu.

Rezultat izbora za Senat odrediće ko će kontrolisati gornji dom Kongresa.

Demokratima je potrebna pobeda oba kandidata, dok će republikanci ako osvoje i samo jedno mesto, zadržati kontrolu u Senatu i moći da blokiraju većinu predloga novog predsednika Džoa Bajdena.

Deo republikanaca strahuje da bi Tramp govoreći o izbornoj prevari na političkim skupovima mogao naštetiti svojim stranačkim kolegama jer će glasači pomisliti da je sistem namešten i odlučiti da ne izađu na izbore.

Republikanci u Senatu trenutno imaju 50 mesta, a demokrate 48 od ukupno 100.

Ukoliko demokrate dobiju oba mesta na izborima 5. januara biće izjednačeni s republikancima, i u tom slučaju će presudan glas biti glas buduće potpredsednice Kamale Haris.

Potpredsednik SAD je formalno predsedavajući Senata, ali glasa samo u slučaju kada je broj glasova izjednačen.

Blic, Foto Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare