Tramp oslobođen optužbi, Senat izglasao – nije kriv

Tramp oslobođen optužbi, Senat izglasao – nije kriv

Bivši predsednik SAD Donalnd Tramp oslobođen je optužbi da je podsticao na pobunu kod Kapitola prošlog meseca. Samo pet dana nakon što je počelo, suđenje u sameričkom senatu o opozivu Trampu završeno je, a kako se i pretpostavljalo, konačna odluka koje je doneta jeste da bivši predsednik nije kriv.

Do sada je bilo četiri suđenja o opozivu u istoriji SAD, a ovo je trajalo najkraće.

Očekivalo se da će svih 50 demokrata u Senatu osuditi bivšeg predsednika, ali i da je oslobađajuća presuda izvesna, jer u nije bilo 17 republikanaca koji bi im se pridružili, što je neophodno za dvotrećinsku većinu.

Demokrate i republikanci u američkom Senata prethodno su se dogovorili da se ipak neće dovoditi svedoci na suđenje Trampu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trampa sa vodećim republikancem Mekartijem za vreme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

Dogovor je usledio nakon haotičnog glasanja u kojem je sa 55 prema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svedoka, što je moglo da prolongira suđenje za nekoliko nedelja, kao i da pojača podele i da potkopa napore predsednika Bajdena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika.

Senat, Trampovi advokati i predstavnici Zastupničkog doma koji deluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umesto poziva svedoka, izjava predstavnice republikanaca Džejmi Herere Batler o telefonskom pozivu Trampa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina Mekartija uvrsti u dokaze.

HINA, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare