U Belorusiji se zaoštrava: Policija dobila dozvolu da puca u nasilne demonstrante

U Belorusiji se zaoštrava: Policija dobila dozvolu da puca u nasilne demonstrante

MINSK, BERLIN, LUKSEMBURG – Beloruske bezbednosne snage moći će ubuduće da koriste bojevu municiju, ako dođe do radikalizacije protesta, odnosno, ako demonstranti budu nasilni, saopštilo je ministarstvo policije Belorusije.

Bezbednosne službe u Belorusiji uhapsile su u nedelju nekoliko desetina demonstranata, a tom prilikom su korišćeni i vodeni topovi, podseća Rojters.

Policija je upotrebila i pendreke da bi razbila demonstrante koji žele nove predsedničke izbore, jer osporavaju rezultate izbora 9. avgusta, kada je Aleksandar Lukašenko ponovo, šesti put postao predsednik.

Uhapšene su desetine demonstranata, a dodaje se da je policija demonstrante gađala oboojenom bojom kako bi ih označila za hapšenje, prenosi BBC .

Dodaje se i da su brojni opozicioni lideri pretučceni, kao i da su tokom protesta zahtevali oslobađanje svih političkih zatvorenika.

U Belorusiji se zaoštrava: Policija dobila dozvolu da puca u nasilne demonstrante
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

U Minsku i drugim gradovima Belorusije od 9. avgusta, kada su održani predsednički izbori, više desetina hiljada građana protestuje jer smatra da su izbori, na kojima je pobedio Lukašenko, pokradeni.

Učesnici nedeljnog protesta nosili su kapute i kišobrane kojima su se branili od vodenih topova.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da je policija koristila silu prema demonstrantima.

Organizacija za ljudska prava vizna tvrdi da je uhapšeno 140 demonstranata, kao i da među uhapšenima ima novinara, među kojima su novinari Tas s-a i beloruske agencije Belta.

Mas traži sankcije za Lukašenka

U Belorusiji se zaoštrava: Policija dobila dozvolu da puca u nasilne demonstrante
Printscreen

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko trebalo bi da bude na novoj listi sankcija koje će uvesti Evropska unija, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

On je uoči sastanka sa kolegama u Luksemburgu rekao da od poslednjeg sastanka nije došlo do napretka situacije u Belorusiji, prenosi Rojters.

“Lukašenkov režim nastavlja da sprovodi nasilje, i dalje gledamo hapšenja mirnih demonstranata. Predlažem da napravimo put za novi paket sankcija, kao i da bi Lukašenko trebalo da bude među ljudima na tom spisku”, rekao je Mas.

Borel: Novi paket sankcija uključivaće i Lukašenka

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je danas da je Savet EU zatražio da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nađe na proširenom spisku sankcija Unije prema Belorusiji.

On je rekao da je Savet EU na sastanku u Luksemburgu ponovio da Lukašenko nema demokratski legitimitet, niti da je pokazao želju da se angažuje u razgovorima ili kontaktima koji bi mogli da donesu demokratsko i mirno rešenje Belorusji.

”Dodavaje novih imena na listiu za sankcionisanje je odgovor na razvoj situacije u Belorusoji. Opet smo videli nesrazmeran odgovor (sile) protiv demonstranata, a nema ni naznaka bilo kakve želje beloruskog rukovodstva da se angažuje u razgovorima”, ocenjuje Borel.

Šef diplomatije EU dodao je da su otklonjene i sve prepreke unutra EU da se sankcije prema Belorusiji primene.

RTV

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare