U SAD za nedelju dana protiv kovida vakcinisano 900.000 dece od pet do 11 godina

Izvor:
Beta-AFP

Oko 900.000 američke dece stare od pet do 11 godina dobilo je prvu dozu antikovid vakcine Fazjer od početka vakcinacije tog uzrasta pre nedelju dana u SAD.

Ovo je “dobar početak”, ocenio je danas koordinator za borbu protiv pandemije u Beloj kući Džef Zajenc, objavljujući ove podatke na nedeljnoj konferenciji za novinare.

On je rekao da očekuje ubrzanje stope vakcinacije narednih nedelja pošto se centri za vakcinaciju postepeno snabdevaju sa dečjom dozom antikovid vakcine.

SAD imaju 28 miliona dece starosti izmedju pet i 11 godina.

Zajenc je rekao da je već zakazano još 700.000 vakcinacija u apotekama.

Vakcinacije mogu da se obave pored apoteka kod nekih pedijatara, u dečjim bolnicama ili na novim mestima posebno ustanovljenim za ovu kampanju. Ukupno 20.000 mesta za vakcinaciju dece je predvidjeno, dodao je Zajenc.

Vakcinacije za taj uzrast počele su prošle nedelje kada su stigla odobrenja zdravstvenih vlasti. Vakcina se i deci daje u dve doze, sa tri nedelje razmaka, ali doza je prilagodjena na 10 mikrograma, u odnosu na 30 mikrograma za starije.

“Iako su deca otpornija na ovaj virus od odraslih oni su isto pod rizikom”, podsetila je Rošel Valenksi, direktorka Centra za sprečavanje i borbu protiv bolesti (CDC), glavne savezna zdravstvene agencije u SAD.

Valenski je podsetila da SAD i dalje beleže u proseku 73.000 novozaraženih od kovida-19 dnevno, i oko 1.000 umrlih dnevno.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar