Umesto uslovne osude Navaljnom 3,5 godine zatvora

Umesto uslovne osude Navaljnom 3,5 godine zatvora

Moskovski sud je zamenio uslovnu kaznu ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u zatvorsku kaznu od 3,5 godine, prenosi Sputnjik. Ova odluka još nije stupila na snagu, a Navaljni ima deset dana da podnese žalbu.

Prema navodima Sputnjika, Navaljni je dosad tri puta izbegao zamenu uslovne kazne zatvorom – 2015, 2016. i 2017. godine, piše Insajder.

Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije.  Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“ za koji Navaljni tvrdi da je izmišljen. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji, a mediji prenose da je tokom njihovog održavanja uhapšeno na hiljade pristalica opozicije.

“Iza mog pritvaranja su strah i mržnja predsednika Vladimira Putina”, poručio je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni danas tokom saslušanja pred sudom zbog navodnog kršenja uslovne kazne koja mu je u Rusiji izrečena 2014. godine.

Navalni, žestoki kritičar Kremlja koji aktuelnog predsednika Putina optužuje da stoji iza napada na njega agensom novičokom, rekao je tokom obraćanja sudu da je cilj njegovog saslušanja zastrašivanje svakoga ko se suprotstavlja vlastima.

Predstavnik optužbe je pre sudom rekao da je Navalni, od izricanja prvobitne uslovne kazne koja je istekla u januaru, više puta ugrožavao javni red i mir i da se, kako je ukazao, nije prijavljivao u registar, izveštava Radio Slobodna Evropa.

Navalni je na to odgovorio da krajem 2020. nije bio u mogućnosti da stupi u kontakt sa zatvorskom službom jer se oporavljao u Nemačkoj gde je prebačen nakon trovanja u Sibiru. Istakao je i da je za to znala, kako se izrazio, cela zemlja.

“Na osnovu čega kažete da niste znali gde sam bio? Obmanjujete sud”, odgovorio je zvaničniku Ruske zatvorske službe, koji je Navalnom rekao da je trebalo zvanično da ih obavesti o okolnostima u kojima se nalazi.

Uoči početka saslušanja, pripadnici policije, noseći kacige i zaštitnu opremu, postrojili su se u blizini sudskog kompleksa. Uprkos tome, deo pristalica Alekseja Navalnog uspeo je da priđe zgradi suda. Nezavisna monitoring grupa OVD-Info saopštila je da je privedeno 237 osoba u blizini suda i okolnim ulicama.

Zvanični Kremlj optužio je zapadne diplomate da pokušavaju da utiču na sud u slučaju Navalnog.

„Diplomate ne smeju da pribegavaju radnjama koje bi mogle biti povezane sa pokušajima pritiska na sud“, rekao je portparol Dmitrij Peskov, napominjući da su u blizini suda bili automobili sa diplomatskim tablicama.

Peskov je rekao da je Rusija spremna za dijalog o Navalnom, ali je upozorio da kritike neće uzimati u obzir.

„Spremni smo sve strpljivo da objasnimo, ali nećemo reagovati na izjave u mentorskom stilu niti ćemo ih uzimati u obzir“, rekao je u konferencijskom pozivu sa novinarima.

Pritvaranje Navaljnog i suzbijanje protesta izazvali su međunarodno ogorčenje, zapadni zvaničnici su pozvali na njegovo puštanje i osudili hapšenja demonstranata.

Četrdesetčetvorogodišnji kritičar Kremlja priveden je 17. januara na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo” po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima, a kasnije mu je određen istražni pritvor u trajanju od 30 dana.

Izvor: Sputnjik, Radio Slobodna Evropa, Insajder

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare