Upozorenje češke obaveštajne službe: Preti nam treći svetski rat

Upozorenje češke obaveštajne službe: Preti nam treći svetski rat

Svetu preti novi svetski rat, navodi se u izveštaju češke vojne obaveštajne službe za 2019. objavljenom na internet stranici službe.

Prema analitičarima, globalni sukob je trenutno „u prvoj fazi“. „Formiraju se pogledi onih koji mogu i žele da aktivno učestvuju u tome, postepeno se određuju tehnološki alati pomoću kojih bi moglo da se upravlja“, navodi se u dokumentu.

Autori izveštaja kao mogući uzrok sukoba navode rivalstvo između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine, piše Sputnjik.

U dokumentu se takođe stavlja akcenat na pad značaja međunarodnog prava. Ne navodi se miroljubiv dijalog kao način za rešavanje novih protivrečnosti, a svetski poredak se dovodi u pitanje. Osim toga, manipulacija javnosti doprinosi rastu napetosti, smatraju analitičari.

Ranije je „Nešenal interest“ procenio šanse Rusije i NATO-a u potencijalnom ratu. List se poziva na mišljenje stručnjaka i navodi da bi u dugotrajnim borbenim dejstvima prednost imao Severnoatlantski savez. Istovremeno, NATO će se naći u strašnoj situaciji ako Rusija odluči da organizuje ofanzivu na baltičke zemlje, Alijansa u ovom slučaju neće moći da se usprotivi Moskvi.

Ilustracija, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare