VOJNA PARADA U MOSKVI Putin na CRVENOM TRGU: NATO ide ka našoj teritoriji, to je neprihvatljivo! Ori se KAĆUŠA! (VIDEO)

Izvor:
Kurir.rs, Foto: Printscreen

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu Rusija tradicionalno obeležava velikom vojnom paradom u Moskvi, ali i 28 drugih ruskih gradova. Crvenim trgom defiluje 11.000 vojnika.

Tačno u 10 po Moskovskom vremenu počela ja parade zvonom sa Crkvi Svetog spasa. Završena je nakon sat vremena, u 10 sati po našem vremenu.

Putin je prošetao Crvenim trgom nakon defilea i zajedno sa Šojguom pozdravio okupljeni narod, veterane i posetioce. On se peške uputio ka spoimeniku Neznanom junaku i večnoj vatri.

Parada završena nakon sat vremena.

Počeo je defile tehnike.

Na trgu je konvoj samohodnih haubica Msta S. Trgom se kreću operativno-taktički raketni sistemi Iskander M.

Prolaze višecevni bacači raketa Tornado G. Na trgu su tenkovi nove generacije T-14 „Armata i T-90M Proriv, i tenkovi T-72BVM.

Maršira paradni stroj 27. Posebne gardijske crveno-zastavne motorizovane brigade. Pre tačno 77 godina, pripadnici brigade, zajedno sa drugim jedinicama, u jurišu su zauzeli Sapun Goru i oslobodili grad Sevastopolj.

Na Crvenom trgu su pripadnici 4. gardijske tenkovske Kantemirovske divizije „Andropov“.

Na Crvenom trgu je i paradni stroj posebne divizije operativne namene „Deržinski“, a pripada federalnoj vojnoj službi Nacionalne garde Rusije.

Crvenim trgom prolazi paradni stroj Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS).

Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea. Potom je usledio defile grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

Nakon Putinovog obraćanja i intoniranja ruske himne počeo je svečani marš.

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/АНТИСАНКЦИИ
Putinovo obraćanje

“Klanjamo se vojnicima, medicinskom osoblju i svima koji dsanas stradaju u Donbasu. Danas ovde stoje i oni koji su došli direktno iz Donbasa. Trudili su se da nas oslabe iznutra ali u tome nisu uspeli. Snaga našeg neuništivog mnogonacionalnog naroda je u jedinstvu i ordanosti otadžbini”, poručuo je.

“Onaj ko je uništio nacizam pokazao nam, svojim pokloljenjima šta je heroizam za sva vremena” rekao je.

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/АНТИСАНКЦИИ

“Ponosim se time što smo naslednici onih koji su uništili nacizam. Rusija uvek istupa stavom da smo svi jednaki i da je bezbednost ista za sve” poručio je Putin.

“Spuštamo glavu i klanjamo se deci, starima i svima koji su su poginuli u Donbasu” poručio je Putin i najavio minut ćutanja.

FOTO: YOUTUBE PRTSCR

“Postovani drugovi, u Dondbasu danas stradaju na svojoj zemlji i heroji velikog otadžbinskog rata.”

“Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, imale su druge planove. Pripremale su napad na Krim, rekao je ruski lider” poručio je.

“U prethodnim godinama pokušavali smo da održimo mirovne dogovore, ali nisu hteli da nas slušaju. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našoj teritoriji, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobija najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna”, rekao je Putin u svom obraćanju.

“Rusija je dala preventivni otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, rekao je Putin”, komentarišući specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Putin je rekao i da je imao infpormaciju da su veterani iz drugih zemalja koji su učestvovali u oobedni nad fašizmom želeli d adođu ali da im nije bilo dozvoljenio, te je i njuma posebno uputio pozdrav i zahvalnost.

Pre Putinovog obraćanja Crvenim trgom zaorio se čuveni pozdrav “Ura!”

FOTO: YOUTUBE PRTSCR

Zastavu Crvene armije nosi četa garde Kremlja. Zastava predstavlja simbol pobede nad nacizmom kada je okačena na Rajhstag 1945. godine.

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/АНТИСАНКЦИИ

Vojnu paradu dočekuje ministar odbrane Ruske Federacije, general vojske Sergej Šojgu.

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/АНТИСАНКЦИИ

Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov.

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE/АНТИСАНКЦИИ

Oni prolaze ispred trupa u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“.

Moskovskim Crvenim trgom paradiraće 11.000 vojnika i 33 ešalona, dok će iznad njih leteti 77 borbenih aviona i helikoptera.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je nasmejan i vidno raspoložen. Hod je normalan, a lokalni mediji naglašavaju i da je dobacivao nekome dok se pozdravljao sa okupljenima.

FOTO: YOUTUBE PRTSC

Putin je seo među veterane. To je drugi put da je protokol takav.

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima učestvovati oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letelica.

Velike snage bezbednosti prisutne su i ove godine na i okolo Crvenog trga. Na okolnim zgradama su postavljeni snajperisti.

Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu biće održana u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, dok zapad sa nestrpljenjem očekuje Putinovo obraćanje koje je planirano za kasnije.

Za vreme SSSR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvek na Dan pobede – 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije virusa korona sa 9. maja pomerena na 24. jun.

Tadašnji SSSR tokom rata izgubio je 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare