Vojska Rusije optužila NATO za provokativne vojne vežbe blizu njene granice

Vojska Rusije optužila NATO za provokativne vojne vežbe blizu njene granice

Vojska Rusije optužila je SAD i njihove saveznike iz NATO za sprovođenje provokativnih vojnih vežbi u blizini ruske granice.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj rekao je da je Moskva poslala zvanično pismo NATO u kojem je predložila obostrano smanjenje vojnih aktivnosti tokom epidemije koronavirusa, ali da alijansa nije odgovorila na tu ponudu.

On je kazao da je Rusija, uprkos odbijanju NATO da pristane na smanjenje vojnih aktivnosti, odlučila da ove godine ne izvodi velike vojne vežbe u blizini granica s članicama alijanse.

“SAD i njihovi saveznici nastavljaju da uništavaju bezbednosni sistem Evrope pod maskom navodne ruske agresije”, naveo je Rudskoj.

On je izdvojio nedavne manevre NATO na Barencovom moru, optuživši alijansu da je simulirala napade na teritoriju Rusije i presretanje ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Kazao je da su to bile prve NATO vežbe tog tipa od kraja Hladnog rata.

Naveo je i da je prošlog meseca u blizini granice Rusije povećan broj letova američkih bombardera sposobnih da nose nuklearno oružje.

Vojska Rusije optužila NATO za provokativne vojne vežbe blizu njene granice
Suhoj 35, Image by Gorguy Kane from Pixabay

Rudskoj je rekao da su američki bombarderi B-1B prošle nedelje prvi put leteli iznad Ukrajine, zbog čega su ruski lovci uzleteli, a protivvazdušna odbrana stavljena u stanje pripravnosti.

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Moskva uporno izražava zabrinutost zbog razmeštanja snaga NATO blizu ruske granice, što opisuje kao pretnju njenoj bezbednosti.

S druge strane, SAD i druge članice NATO konstantno navode da ruski lovci izvode nebezbedne manevre dok prate njihove avione, što ruska vojska negira.

Beta, AP, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare