“Zelenski je pretio nuklearnim oružjem”

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da ruska vojska ima najvažniji zadatak da civili i građanski objekti ostanu izvan vojne akcije.

Printscreen

Ambasador je u Jutru TV Prve rekao da je cilj specijalne vojne akcije zaštitta oblasti Donjeck i Lugansk.

“Cilj je da se završi genocid i uništavanje naroda u prethodnih osam godina, koje su ove države zatražile od Rusije”, rekao je on.

Na pitanje zašto ruska vojska ide ka Kijevu i Harkovu, kada je to daleko do Donbasa, Bocan Harčenka je rekao da je Vladimir Putin bio jasan što se tiče ciljeva akcije.

“Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine su dva najvažnija zadatka Rusije”, dodao je on.

“Rusija ne zauzima. Kao što je i Putin rekao, cilj nije okupacija, već demilitarizacija i denacifikacija, i kontrola nad gradovima i uništavanje vojnih ciljeva je u svrhu toga, kao što je već rekao Šojgu, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ovo je bitno i za stabilnost Evrope.

Bocan Harčenko je pojasnio da je denacifikcija znači oslobođenje Ukrajine od nacista.

On dodaje da ruska vojska ne gadja civilne objekte, ali da, kako je rekao, ima puno lažnih vesti o tome.

“Nema gađanja civilnih objekata, ljudi se oslanjaju u svojim zaključcima u nepouzdane informacije”, rekao je on.

Na pitanje o nuklearnom naoružanju, Bocan Harčenko je odgovorio da je Putin rekao da će do nuklearnog rata doći ukoliko dođe mešane treće strane.

“Predsednik je rekao da je potpun spreman da ga upotrebi, a zapad je godinama odbacivao svake predloge za stabilnost i mir u Evropi.Svet je bio miran poslednjih osam godima, osim u Donjecku i Lugansku, kao da je sve bilo u redu, niko nije poklanjao pažnju na sukobe tamo. Zašto niko nije rekao ništa o tome, a sada samo čujemo pretnje o nuklearnom oružju. Zelenski je počeo ucene nuklearnim oružjem”, dodao je on.

“Ovo je ucena i pretnja direktna za Rusku federaciju, i po život naših ljudi”, precizirao je Bocan Harčenko.

Govoreći o nuklearnom naoružanju on je upitao da li je normalno da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

On smatra da većina razume kakva je vlast u Kijevu, koja, kako kaže, pod uticajem radikalnih snaga, drže narod Ukrajine kao kolektivne taoce.

“Zapad koristi Ukrajinu. Završavamo napad koj je počeo pre osam godina ranije, protiv Rusije. To je bio početak rata protiv Rusa i Rusije. Mi sada završavamo ovaj rat”, rekao je on.

Bocan Harčenko je rekao da ne razume retoriku ukrajinskog ambasadora koji je pre nekoliko dana u gostovanju TV Prve rekao da će svaki okupator dobiti metak u čelo.

O stavu Srbije prema ratu u Ukrajini
Ruski ambasador tvrdi da predsednik Putin ima punu podršku gradjana Rusije, bez obzira na pritiske i sankcije.

“Naša država poštuje teritorijalni integritet svake države. Ponavljam da plan Rusije nije okupacija Ukrajine”, rekao je ruski ambasador.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne uvodi sankcije Rusiji, Bocan Harčenko je rekao da ova odluka govori da Vučić dobro vodi računa o interesu Srbije i srpskog naroda.

“Mi nismo ništa tražili. Nama je svaka podrška važna. Hvala svima koji nas razumeju, ali mi nismo nikoga pritiskivali i ni od koga ništa tražili. Na Srbiju svi vrše pritisak, dok je za nas najvažnije da svaka zemlja sama odlučuje”, poručio je ruski ambasador u Beogradu.

B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare