Bivši potpredsednik Majk Pens ušao u izbornu trku za Belu kuću

Izvor:
N1, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Bivši potpredsednik SAD-a Majk Pens podneo je danas dokumentaciju za svoju kandidaturu za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine.

Očekuje se da Pens zvanično objavi svoju kandidaturu u sredu.

Ulazak bivšeg potpredsednika u trku postavlja nepredvidivu bitku između bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovog nekada lojalnog potpredsednika.

Pens je javno kritikovao Trampa zbog njegove tvrdnje da je Pens imao ovlašćenje da poništi izborne rezultate 2020. godine, ali nije napadao Trampov karakter i više puta je rekao da je ponosan na rezultate njihove administracije, prenosi CNN.

Tramp je, nasuprot tome, već pokrenuo lične napade na druge republikanske rivale 2024, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa.

Pens, 63-godišnji bivši kongresmen i guverner Indijane, izabran je za Trampovog potpredsednika 2016. delom zato što je pomogao Trampu da ojača društveno konzervativnu bazu Republikanske partije.

Кao evangelista koji se dugo protivio pravima na abortus, Pens kaže da sebe smatra „hrišćaninom, konzervativcem i republikancem, tim redom“.

Popeo se pri vrg redova svoje stranke na Кapitol Hilu početkom 2000-ih, postavši na kraju treći po rangu republikanac u Predstavničkom domu od 2009. do 2011. Izabran je za guvernera Indijane 2012. godine.

U Trampovoj Beloj kući Pens je bio lojalan zamenik, koji je redovno hvali uspehe administracije i tadašnjeg predsednika. Predsedavao je radnom grupom Bele kuće za koronavirus, koja je koordinirala odgovor administracije na pandemiju Covid-19 i postavila temelje za distribuciju vakcina ubrzo nakon što su Tramp i Pens napustili funkciju.

Međutim, Pens je došao u sukob sa Trampom zbog postupaka bivšeg predsednika posle izbora 2020, koji su sada predmet istrage specijalnog tužioca.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare