AKO NEMA GROBA, EVO KUĆE: Čiča se vraća u Beograd – 17. oktobra otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću

Izvor:
Politički.rs

Ako nema groba, evo kuće – muzeja za srpskog generala

17. oktobra u 17. časova u Bregalničkoj 24 u Beogradu, u kući u kojoj je živeo đeneral Dragoljub Draža Mihailović, u organizaciji udruženja “Naša Drina”, biće otvoren muzej i otkriven spomenik proslavljenom srpskom heroju, ratniku i prvom gerilcu porobljene Evrope.

Predsednik „Naše Drine“ Igor Braunović, koji je organizovao otkup Dražine kuće i postavaljene spomenika, poziva sve poštovaoce srpskog Čiče da prisustvuju ovom događaju.

“Generalu Mihailoviću se ne zna grob, što je sramota i grehota i pred Bogom i pred ljudima”, rekao je Braunović za Novosti, ukazujući na njegovo rodoljublje i odlikovanja koja je stekao u oba svetska rata.

“Kao ratnika su ga cenili i oni protiv kojih je ratovao, uključujući Austrougare, sa kojima se tukao na Mačkovom kamenu i Drini. Podele u našem rodu, nastale u Drugom svetskom ratu, a posebno posle njega, stavile su Mihailovića na stub srama. Ako nema groba, evo kuće – muzeja za srpskog generala. Dosta smo se delili i došlo je vreme da se složimo da bi svako trebalo da dobije svoje mesto u našoj istoriji”, kaže Braunović.

Muzej posvećen komandantu JuVO imaće 110 kvadrata, a goste će dočekivati istoričari.

Foto: RTVPodrinje.rs

“U spomen sobi biće izložene stvari koje je imao kod sebe dok se skrivao, tokom Drugog svetskog rata i pred hapšenje. Između ostalog, biće tu nekoliko pari naočara, perorez, torba, foto-aparat… Ostalo je iznenađenje“, kaže Braunović.

“Draža se vraća kući, da uredi svoj razrušeni dom.”

Ovim rečima je akademik Matija Bećković, naš znameniti pisac, prokomentarisao čin Udruženja „Naša Drina“ da urade i postave spomenik u Bregalničkoj 24.

Skulptura Draže Mihailovića je rad našeg vajara prof. Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti.

“Obično se ne bavim spomenicima, već skulpturama, a kada je postalo izvesno da ću raditi skulpturu u funckiji spomenika generalu Mihailoviću, shvatio sam to kao veliki izazov i odgovornost. Poželeo sam da kroz eruptivni način modelovanja izradim figuru čoveka koji je bio veliki stradalnik i prema kom je, kako je sam na suđenju rekao, istorija bila okrutna. Dok sam razmišljao kako bi trebalo da izgleda, otišao sam na službu u manastir Stanjevići, posvećen Svetoj Trojici, iznad Budve. Posle službe zaustavio sam igumana Jefrema i tražio blagoslov. Pozvao me je nasamo, dao mi blagoslov i rekao da su se kralj Vladimir, car Lazar, Karađorđe i Draža Mihailović zakleli da će služiti svom narodu do kraja i da su tu zakletvu ispunili.

U crkvi se to zove nebozemna zakletva, pa se po tome zove i moja skulptura“, objašnjava Radenović.

Pročitajte još  Latinkin vehabija Dragan Banjac iz Alijinog sokaka

Na njegovom spomeniku Mihailović stoji ispred nalonja (crkveni stalak za Bibliju), oslonjen jednom rukom na nju kao da se zaklinje, a nogama ne dodirujući zemlju, levitirajući iznad nje. Kao da se, kaže Radenović, i dalje “zaklinje da će dužnost obaviti do kraja”.

Pored igumana Jefrema, blagoslov je dao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević podelio je na društvenim mrežama izjavu za RTS predsednika “Naše Drine” Igora Braunovića, iz koje je izdvojio deo u kome Braunović navodi da đeneral Draža Mihailović spomenik u Beogradu zaslužuje pre svih, te da otkrivanje spomenika ne treba da bude ničija pobeda već “dan velikosrpskog pomirenja”.

Udruženje “Naša Drina” vas sve poziva da prisustvujete ovom istorijskom događaju 17. oktobra u 17. časova u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirjana
1 mesec pre

Njesra…najgore njesra