POBUNA U SPC, TRAŽI SE VANREDNI SABOR? Ceo Sinod nije znao za Tomos, članovi Sabora obavešteni iz medija, vladike ne priznaju nekanonski Tomos?

Izvor:
Danas, Foto: spc.rs/ Dragan Tanasijević, Printscreen

Vaseljenski patrijarh Vartolomej danas je u Istanbulu uručio arhiepiskopu ohridskom i makedonskom Stefanu Patrijaršijski i sinodalni akt za prijem Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u kanonsko jedinstvo sa Vaseljenskom patrijaršijom. Tim povodom, prenosimo vam tekst lista Danas od pre par dana, u kome se dodatno iznose činjenice i nezvanične informacije koje se tiču dodele autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi

Mitropolit debarsko-kičevski Timotej (Jovanovski), portparol Makedonske pravoslavne crkve, potvrdio je za list Danas da visoka delegacija MPC u četvrtak putuje u višednevnu posetu Carigradskoj patrijaršiji.

Prema njegovim rečima, u MPC očekuju da će dobiti zvanični sinodski akt Carigrada kojim se potvrđuje evharistijsko zajedništvo uspostavljeno 9. maja na Fanaru. Mitropolit Timotej nije želeo da precizira da li će MPC tražiti Tomos o autokefalnosti od Carigrada, što od „liturgije pomirenja“ u Beogradu javno ponavlja poglavar Makedonske crkve arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Stefan (Veljanovski).

– Tomos o autokefaliji koji je MPC dobila prošle nedelje od SPC, Srpska patrijaršija treba da pošalje Carigradskoj
patrijaršiji i svim drugim pomesnim pravoslavnim crkvama da se o tome izjasne. Videćemo šta će biti i kako će Carigradska patrijaršija odlučiti – kaže mitropolit Timotej, koji obavlja i dužnost administratora Australijsko- sidnejske eparhije MPC.

Iz MPC je pre dva dana saopšteno da će tokom zvanične posete Fanaru za Pedesetnicu, „kad bude formalizovano njeno prihvatanje u liturgijsko i kanonsko jedinstvo, Vaseljenska patrijaršija biti obaveštena o odluci SPC da zatvori sva administrativna pitanja između dve Crkve, uz punu crkvenu nadu da će u budućnosti finalizacija crkvenog pitanja MPC početi izdavanjem univerzalno priznatog Tomosa vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, u skladu sa njegovim pravnim i istorijskim nadležnostima“.

Iako je Sinod Carigradske patrijaršije vraćajući MPC u kanonsko jedinstvo 9. maja, najavio da će o tome izdati sinodski ili patrijaraški akt, pojedini srpski crkveni krugovi tvrde da treba biti oprezan – sačekati sadžinu tog dokumenta.

Na zvaničnom sajtu MPC juče je objavljen integralni tekst Tomosa SPC o autokefalnosti i MPC, izdat prošle nedelje u Sabornoj crkvi u Beogradu. U njemu se navodi da će, u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC od 20. maja, patrijarh srpski potpisati Tomos o autokefalnosti kad se reše sva organizaciono- tehnička pitanja. Na pitanje Danasa, kako je u okviru tih dogovora, koji su bili uslov za Tomos, rešen status Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC u Severnoj Makedoniji, mitropolit Timotej odgovorio je da je „taj proces u toku“.

POA ima status autonomije sa Tomosom SPC iz 2005, kojim je dobila na korišćenje svu imovinu Srpske patrijaršije u tadašnjoj Makedoniji, na koju je prošle nedelje Tomosom o autokefalijii pravo na korišćenje dato i MPC. Iako nema zvanične potvrde, u crkvenim izvorima u SPC spekuliše se da su posle odbijanja arhiepiskopa ohridskog i mitropolita
skopskog Jovana (Vraniškovskog) da prihvati Tomos o autokefaliji MPC, sva četiri arhijereja POA traže vanredno zasedanje sabora SPC. Iako su prošle nedelje bili u Beogradu, nisu se pojavili u Sabornoj crkvi. Oni su navodno prošle subote više sati čekali poglavara SPC dok je u beogradskom hotelu „Moskva“ razgovarao sa arhijerejima MPC. Patrijarh ih je obavestio o izdavanju Tomosa, koje su vladike iz POA, kako se priča, odbile kao nekanonski.

Vest o zahtevima za vanredno zasedanje Sabora, u čemu kako se priča, makedonske vladike nisu usamljene, nije moguće zvanično potvrditi, iako je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu juče zasedao Sveti arhijerejski sinod na kome je, navodno, trebalo da se nađe i zahtev iz POA. Pojedini visoki crkveni izvori tvrde da problemi postoje i u samom Sinodu, jer svi njegovi članovi nisu bili obavešteni o izdavanju Tomosa MPC. Kako se nezvanično priča, „akciju“
su izveli patrijarh Porfirije i njegov duhovni otac i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović). Sa njima su na dodeli Tomosa visokoj sinodskoj delegaciji MPC, koju je predvodio arhiepiskop Stefan, u Sabornoj crkvi bili episkopi zvorničkotuzlanski Fotije (Sladojević) i kruševački David (Perović), kao i četvorica patrijarhovih vikara od kojih je jedan izabran, ali ne i rukopololožen za episkopa. Vladike Fotije i David važe za poverljive ljude vladike bačkog.

Danasovi izvori u SPC spekulišu da za Tomos ne samo što nije znao ceo Sinod, inače zadužen za pregovore sa „kolegama“ u MPC, već su ostali članovi Sabora sadržinu izdatog dokumenta saznali iz medija. Posle uručenja Tomosa u Sabornoj crkvi 5. juna.

Danas nije dobio odgovore na pitanja upućena Informativnoj službi SPC o dnevnom redu jučerašnje sinodske sednice, informaciju da li je svim pomesnim pravoslavnim crkvama poslat Tomos o autokefalnosti MPC, navodnim zahtevima arhijereja POA i eventualnoj odluci Sinoda o vanrednom Saboru.

Evropski obaveštajci: SPC ključna za Vučićeve zaokrete

„U slučaju da Srbija odluči da se kreće prema Zapadu, SPC bi odigrala ključnu ulogu. Patrijarh Porfirije, koji je veoma blizak sa srpskim predsednikom, odigrao bi važnu ulogu u tome da stanovništvo prihvati pro-zapadnu politiku Srbije. Izdašne državne donacije SPC – pomoći će Porfiriju da uveri sveštenstvo u tom pogledu“, piše u analizi više evropskih obaveštajnih službi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare