Teslina fondacija reagovala na modnu reviju koju je podržala Tamara Vučić: Farsa i zloupotreba Teslinog lika i dela

Izvor:
Nova.rs, Foto: Instagram

Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije objavio je da povlači saradnju sa Vesnom de Vinča zbog zloupotrebe Teslinog lika i dela na reviji u Parizu.

U rezidenciji ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj Ane Hrustanović u Parizu, u sredu 15. novembra održano je sedmo izdanje modne manifestacije „Serbian Fashion Day”, autorke dr Vesne de Vinča Jugović, koju je podržala i Tamara Vučić, prva dama Srbije.

Ipak, ovog puta fokus nije na njoj.

Naime, ova manifestacija se skraćeno zvala „Tesla Fashion”, a predstavljene su kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle četiri modna kreatora – Bate Spasojevića, Mladena Milivojević Barona, Dejana Milosavljevića i Jelene Mandić Urijel (daljeg potomka čuvenog inženjera i pronalazača Nikole Tesle).

Ipak, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike je imao potrebu da se posebnim saopštenjem ogradi zbog „nedopustive zloupotrebe lika i dela našeg najvećeg naučnika“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mihajlo Pavic (@mihajlopavic)

„Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji „U duhu Tesle 2024” koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu”, stoji u saopštenju Nikole Lončara osnivača i predsednika Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, Amerika, a prenosi portal Rasejanje.

Oštra reakcija je usledela zbog jednog modela.

„Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom). To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu. Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva. Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje”, navodi se u saopštenju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare