Pismo Porfiriju iz Rusije: Prvi ste u Srbiji koji se izjasnio neprijateljski prema Rusiji

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen

Otvoreno pismo predsednika Društva rusko-srpskog prijateljstva iz Sankt Peterburga dr Ivana Prijme patrijarhu srpskome Porfiriju prenosimo u celosti

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju. 24.03.2022.

Vaša Svetosti!

Najmanje sam očekivao da Vi, nasred Velikog Posta, uveliko krenete u politiku, s obzirom da ste celom kliru nedavno zabranili bilo koje političke izjave. Sami ste se, međutim, 21. marta sreli s A.Vučićem da bi sutradan obavili ono šta je, verovatno, od Vas tražio. Mislim na Vaš susret sa ukrajinskim izbeglicama gde ste postali prvi od srpskih lidera koji se faktički izjasnio neprijateljski prema bratskoj Rusiji. Jer, koliko sam obavešten, Vaše izjave se svode na sledeće: Vi smatrate vojnu operaciju Rusije u Ukrajini ratom i, sledi, Rusiju agresorom u njemu: to potvrđuju Vaše reči kako Srbi razumeju Ukrajince jer su sami preživeli slični rat. Te reči se izgovaraju 22. marta, uoči godišnjice agresije NATO-a na Srbiju. Rusija se time poistovećuje sa NATO-paktom i ostalim neprijateljima Srba.

Ivan Prijma, Foto: Printscreen RTS

Dostojno je sažaljevanja da slične susrete ne pravite sa kosovskim, krajiškim, bosanskim i drugim srpskim izbeglicama kojih u Srbiji ima na hiljade i niste njima izrazili Vaše saosećanje, ili bar dali neku aluziju na krivce i ratne zločince zbog kojih su trpeli i dosad problematično žive. Čudi i to kako tokom 8 godina, ni kao episkop, ni kao patrijarh, niste našli reči saosećanja za braću Pravoslavce, Ukrajince, izbeglice sa Donbasa, kojih u Rusiji ima na stotine hiljada, a bežali su (i beže) zbog nemilosrdnih bombardovanja od Ukrajinske vojske. Ja bar za takve izjave nisam čuo, niti za kakvu „humanitarnu pomoć“ na koju pozivate sad. Ili su to bili „pogrešne izbeglice“, a sad ćete slati onim „pravim“?

Osim izbeglica, poginulo je na Donbasu dosad oko 14 000 civila, jer Ukrajinska vojska, za razliku od Ruske, namerno gađa civilne objekte. I sad, celu tu ukrajinsku, pre svega VERSKU, koliziju sveli ste na multikulturnu dobrodošlicu „i Pravoslavcima, i Katolicima, i ateistima“ sa jedne, „pravilne“, t.j. antiruske, strane. Ne bih hteo da mislim ono najgore, jer vaše ocene potpuno se poklapaju s tim što je izneo papa rimski u svom govoru 6.marta (znam da ste bili papin štovalac, od čega Vas je, nadam se, Bog iscelio).

Vaša Svetosti! Na moju veliku žalost, u ovome trenutku postajete, možda i nehotice, ne samo žrtva nego i faktor zapadne antipravoslavne kampanje koju režiraju neprijatelji Slovenstva, dok bi trebalo da baš Vi razumete i ljudima objašnjavate ko je vera, a ko nevera i gde su tu pravi supostati – koji su doskora Srbe nazivali „genocidnim narodom“, a sad tako zovu Ruse. Kao najvećeg Dostojanstvenika Srpske Crkve Vas molim da ne postanete, zajedno sa Zapadom, pristalica hunte Zelenskog, Kolomojskog i njima sličnih koji sami sebe zovu žido-banderovcima i za koje je slovenska krv, na obe strane, samo voda i dekoracija za njihove spektakle.

Pošto ne gledam događaje samo kroz „demokratsku“ prizmu, dozvolite da preciziram: te „pravilne ukrajinske izbeglice“ koje beže prema Zapadu u ogromnoj količini su zapadno-ukrajinski Unijati ili „Polupravoslavci“ – pripadnici nove, nekanonske „Ukrajinske crkve“ (jednaka je „Crnogorskoj“). Neću time da kažem da ne zaslužuju ljubav i samilost (pogotovu deca!), već samo to što je većina njih, promenom svog Verskog Programa, priključivanjem katoličkoj najezdi na Ukrajinu, a otud i aktivnim neznanjem i nemarnošću za genocid Pravoslavaca na Donbasu, ili čak učešćem u izbacivanju Pravoslavaca iz njihovih hramova – doprinela svom današnjem stanju. Javljaju da su mnogi od tih izbeglica oholi, prepotentni, a neki čak i otvoreni rasisti. Nadam se da takvi neće stići u Srbiju, niti će marširati ulicama i „zigovati“, niti prefarbavati spomenike iz Drugog Svetskog rata u žuto-plavo, niti zahtevati da se njima obraćaju samo na ukrajinskom (pri tome što ga 85 posto od njih nikada nije znalo).

Današnja tragedija Ukrajinskog naroda je u tome što je, podlegao katoličkoj propagandi, bio spreman da promeni svoju istorijsku suštinu, a sa njom i veru, i smisao svog bitisanja. Branilac granice Pravoslavlja od katoličkih najezda, namerio je da se pretvori u odanog papinog slugu, – ali Bog ne da. Ne daju ni sve poznate ličnosti Ukrajine: od Bogdana Hmeljnickog, preko Gogolja i Ševčenka, do Ukrajinaca – heroja Drugog Svetskog rata koji su na milione života dali da slome vrat katoliko-fašizmu. U Ukrajini Rusija sada brani Ukrajince i ceo svet od neonacizma. Tamo se, kako je lepo napisao profesor Miloš Ković, danas brani i srpsko Kosovo i Srpska Krajina.

Nije Rusija započela ovaj rat, započeli su ga isti oni zlikovci koji su 1999. godine izvršili agresiju protiv pravoslavnog bratskog srpskog naroda.

Želim da znate da ste ne samo mene, nego i mnoge Ruse rastužili svojim činom.

Praštajte, meni grešnom, ako sam Vas bilo čim uvredio. Ipak se nadam da ćete moje pismo shvatiti na pravi način: što se kaže, ne za osuđivanje, već za rasuđivanje.

Ivan Prijma, predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva, doktor nauka, član Saveza pisaca Rusije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

10 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stefanovic
2 godine pre

sve je pravilno napisano nazalost. Nije to bila delatnost Patrijarha vec Vucka koji ce nas izdati odmah posle izbora.
ruskoj pravoslavnoj braci na Donbasu niko nije pomago od nas Srba

Anti Sns
Anti Sns
2 godine pre

Porfirije je Vuckov pa je morao da izda Rusiju pre Vucica. Cekajte da prodju izbori pa da vidite sta je izdaja.

Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
2 godine pre

Pa zar od Nato Jezuita ocekujte nešto dobro..? On nema ni blagodat obicnog pravoslavnog mirjana, a kamoli blagodat episkopa. Trgnite se više narode i nedajte mu ni poštovanje ni legimitet.

Love
Love
2 godine pre

Kako god Srbija je bila napadnuta kao sto je i Ukrajina danas napadnuta… Cinjenica je da je ukrajinska vojska i dalje na Kosovu i cuva neki kakav takav mir, a Rusi su zauzeli pristinski aerodrom pa ga predali Nato-u… u toku rata osim moralne podrske i okretanja aviona iznad atlantika nista… i sada Patrijarh koji prilazi ljudima u nevolji ne valja… Ne komentarisem ko je ovde u pravu, jer Rusija trenutno brani sebe na najbolji nacin na koji ume a Ukrajina umesto da trguje sa svima ratuje za tudje interese…platice cenu toga kao i svi mi… ali hajde jednom da budemo na svojoj strani… jer kada se slonovi tuku najcesce strada trava koju oba slona gaze…

Марко
Марко
2 godine pre
Odgovor za  Love

А резолуција 1244? А конвоји шпера са хуманитарном помоћи Србима нљ КиМ? А вето на резолуцију СБ УН о Стебреници?

Nenad
Nenad
2 godine pre
Odgovor za  Марко

Rezolucija 1244 ne garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom. Srbija je u Kumanovu potpisala kapitulaciju. Nakon toga u SB UN-a izglasana je rezolucija 1244 jednoglasno. Rusija je takođe glasala za rezoluciju. Pročitajte rezoluciju! U rezoluciji piše između ostalog da nema povratka na prethodno stanje odnosno vraćanje Kosova pod kontrolu Srbije. Srbija se te 1999. saglasila sa tom kako kažete okupacijom i stavila potpis. Problem je što nijedna vlada SR Jugoslavije odnosno Srbije kao njene pravne sljednice nije javnosti prezentovala šta je tačno potpisala. Briselskim sporazumom provedena je rezolucija 1244.

Владимир
Владимир
2 godine pre

Не треба бирати фине речи за Порфирија
Његове су беседе празне дугачке неправославне
Никакве
Прави предлог дајем предлог и иницијативу да свеколики Срби православци сазову сабор и свргну овог лажног и неправославног патријарха
Да га рашчине и сведу начин лаика и ако хоће да стоји у задњим редовима храма и икајава своје грехе

Дуња
Дуња
2 godine pre

Патријарх је више пута нагласио нашу тугу због овог страдања и жртава, а овог неваспитаног бинзгова да буде срамота за прозивку, као да је натовац, није ни руска црква звала у бој, већ се моли за мир Богу и за помирење

Светозар Радишић
Светозар Радишић
2 godine pre

Браво Иване, у истини сте, а требало би да то буде патријарх. Нажалост, изгледа не зна где се налази.

Zorica Rakić
Zorica Rakić
2 godine pre

Што рече Дучић: политичари ти огаде државу, а придружио се и овај!