Sergej Artjomenko: Kosovo lupilo šamar Rusiji. Šta rade ruske diplomate?

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Regnum.ru, vucic.rs, Printscreen

Na sajtu ruske federalne informativne agencije Regnum poznati ruski politikolog Sergej Artjomenko objavio je autorski tekst pod naslovom „Kosovo je lupilo šamar Rusiji. Šta rade ruske diplomate?“. Tekst prenosimo u celosti.

Prebijanje, hapšenje i proterivanje službenika političke kancelarije UNMIK-a, pukovnika Mihaila Krasnoščekova, od strane specijalnih snaga kosovske policije ROSU, trebalo je da bude znak za opštu uzbunu i kontra-akciju kako Ruske Federacije, tako i rukovodstva Republike Srbije. Nažalost, obe strane nisu reagovale na adekvatan način, čime su širom otvorili vrata daljoj nesmetanoj eskalaciji otvorenog albanskog terora i ponižavanja ruskih diplomata i diplomatije na Kosovu i Metohiji i regionu.

Piše Sergej Artjomenko, Foto: Regnum.ru

Posle Krasnoščekova, drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Repubici Srbiji Denis Vengerski i prvi sekretar Aleksej Krivošejev takođe su proglašeni nepoželjnim osobama na srpskoj AP KiM, koja se tehnički nalazi pod upravom UNMIK-a, a faktički pod koalicionom upravom albanskih separatista i partije „Srpska lista“ Aleksandra Vučića. Proteranim ruskim diplomatama sada se pridružio i Andrej Antonov, šef unutrašnje disciplinske službe UNMIK-a, a „Vlada Kosova“ sprema se da uskoro protera i šefa predstavništva Rusije u Prištini, Andreja Šugurova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njegova „Srpska lista“, niti bilo koji državni organ, ili predstavnik Republike Srbije, nikada se nisu oglasili, a kamoli preduzeli kontra mere, iako se sve dešava na teritoriji države Srbije, makar i pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

S druge strane, čak ni ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, nije reagovao. Reagovali su Marija Zaharova i Vasilij Nebenzja, ali pravih mera protiv „Republike Kosovo“ i njihovih predstavnika nije bilo. Nije bilo ni zamerki srpskom rukovodstvu.

Tako je sav svet mogao da se smeje sterilnoj „moći“ svetske sile koja trpi poniženje za poniženjem i ne zna kako da parira albancima.

Pročitajte još  Kome je Brkić dao izjavu, novinaru ili provokatoru? UNS objavio žalbe advokata

Rusija je u velikoj defanzivi na Balkanu. Nokautirana je u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, protiv nje rade u Federaciji BiH, a kosovski Albanci igraju „ruski rulet“ sa UNMIK-om i diplomatama iz ruske ambasade u Srbiji. Za to vreme Vučić i Bocan-Harčenko razvijaju „najbolje moguće odnose“. Medijski izveštaji sa njihovih mnogobrojnih sastanaka odišu harmonijom, razumevanjem i međusobnom podrškom o svakoj temi koju su dotakli. Za to vreme Vučić čini sve da uništi Srbiju, odvoji Kosmet, prizna „Kosovo“, formira „Veliku Albaniju“, rasformira Republiku Srpsku, ukloni Milorada Dodika i ustoliči Kristijana Šmita u unitarnoj BiH. Da ne pominjemo sankcije Belorusiji koje su toliko sramotne da se za njih treba samo izviniti bratskom narodu i državi.

Ne znamo šta o tome misli i kako Moskvu izveštava ambasador Bocan-Harčenko, ali treba se prisetiti da je njegov dolazak u Srbiju bio propraćen slavopojkama da na teren dolazi vrhunski „ekspert“, koji će znatno doprineti stabilizaciji i podršci Srbiji, posredno stabilizaciji prilika na Balkanu i povratku „ruske diplomatije“ u taj krizni region. Međutim, rezultati govore da se njegova ekselencija nije proslavila. Diplomate mu bivaju proterane jedan za drugim, a Aleksandar Vučić igra partiju šaha u kojoj je Bocan-Harčenko samo još jedan pion na tabli zloupotreba.

Neki mediji izveštavaju o tome kako dobar deo stranih diplomata u Srbiji zapravo biva opijen slatkim životom Beograda, u čemu ih Vučićeva aparatura podstiče. U zamenu, „izvestioci“ svojim centralama šalju lažnu sliku „zlatnog doba“ Srbije, a predsednik Srbije iz toga crpi faktički legalitet i legitimitet, koje koristi zarad nastavka pljačke i razaranja Srbije i miniranja ruskog prisustva na Balkanu.

U takvim političko-diplomatskim prilikama, postavlja se pitanje da li Aleksandar Bocan-Harčenko radi u korist Rusije, Srbije, Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, ili možda pod Vučićevim pritiskom implementira skrivenu agendu blamaže i ponovnog slabljenja ruske diplomatije?

Pročitajte još  Unija poljoprivrednika: U uništenje stočnog fonda uključene su političke strukture

Tome za razmišljanje treba dodati i činjenicu da se u srpskim medijima uveliko plasira vest da će novi ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji biti prof. Momčilo Babić. Nesumnjivo će oko mišljenja na davanje agremana biti pitan i ambasador Bocan-Harčenko, pa ćemo videti koliko je „ekspert“ kome je „Kosovo“ već proteralo četvoricu diplomata zapravo sposoban da realno i nepristrasno proceni validnost naslednika nekompetentnog Miroslava Lazanskog.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare