BIVŠI ŠEF BIA u Negotinu nosilac izborne liste stranke Vuka Jeremića

Izvor:
Politički.rs

Aleksandra Vučića sledeće godine očekuje rešavanje mnogih pitanja zbog kojih je i doveden na vlast, rešavanje pitanja Kosova (dobijanje stolice u UN), promena Ustava, davanje dozvole Rio Tintu za otvaranje rudnika… Sve će on to lako izglasati u skupštini, ali mu je potrebno i prisustvo opozicije, kako bi svemu bio dat i legitimitet. Ne mora opozicija da glasa za te akte, može da galami do mile volje, ili da kao Boško Obradović štrajkuje glađu celo jedno popodne, bitno je da budu tu.

Vuk Jeremić, kao unuk jednog od najviših funkcionera bivše SFRJ, i kao sin moćnog i uglednog privrednika i člana Socijalističke partije Srbije, od rane mladosti je pod pratnjom i tutorstvom što domaćih, što stranih bezbedonosnih službi. Koliko su mu je to pomoglo a koliko odmoglo u životu i karijeri, to samo on zna. U svakom slučaju, zbog svog iskustva sa službama i kao iskusni političar, morao je da zna ko su mu članovi stranke i, što je najvažnije, ko mu su mu nosioci izbornih lista.

Jako je neobično i čudno da nosilac izborne liste Narodne stranke na lokalnim izborima u Negotinu, zakazanim za 17. oktobar bude bivši bezbednjak i šef BIA. Još je čudnije da Jeremić to ne zna i da ne zna kakva mu se prevara sprema?!

Po priči našeg izvora, dogovoreno je u SNS-u da Jeremićeva Narodna stranka na lokalnim izborima u Negotinu osvoji pobedu. Vučić ionako nije zadovoljan negotinskim naprednjacima, već je ranije bilo trvenja i smena među njima, tako da mu dobro dođe da ih malo prodrma. Pobeda u Negotinu bi motivisala opoziciju da izađe na parlamentarne izbore na proleće, kao i da zapuši usta onima koji su za bojkot i koji tvrde da Vučić ne može biti pobeđen na izborima koje on organizuje.

A sad dolazimo do Krste Stanković Njenjulovića, prvog na listi Jeremićeve Narodne stranke u Negotinu.

Krsta Stanković Njenjulović, zvani Krsta Foler je bivši šef BIA u Negotinu, pasionirani lovac, sumnjivo pismeni vlaški pesnik i tekstopisac folk muzike, direktor autoprevozničke firme i navodno osnivač “Rumunske crkve”. Čovek je multipraktik, sve zna i u sve se meša, pa je kao takav uvaljen Jeremiću da osvoji Negotin.

Krsta Foler je inače rodom iz Prahova, odakle je i većina onih koji drmaju Negotinom. Do sredine devedesetih se bavio švercom nafte na Dunavu, za vreme “Arkanovog gazdovanja granicama i carinama” zapošljava se u lokalnom odeljenju DB u Negotinu, dok je još DB bio u okviru MUP-a.

Krsta se istovremeno bavi pisanjem proze i poezije. Nadaleko, čak do Zaječara, su čuvena njegova književna dela kao što su “Foler” ili muzički hitovi kao što su “Lepa Stana” i “Lepa Vlajna”.

Foto: Privatna arhiva

Poznat je Krsta iz perioda 2000.tih po tome što mu je često uvrtao uši po negotinskim kafanama tadašnji šef policije, kao i po tome što je kao predsednik Udruženja lovaca bezbroj puta izbegavao zakazivanje skupštine na kojoj je trebalo da bude smenjen.

Krsta je bio glavni čovek za sređivanje pasoša i dozvola za nošenje oružja gastarbajterima i time je stekao veliku popularnost kod njih. I popularnost i još po nešto što uz to ide.

“Pisao je Krsta svojim Vlasima raznorazne predstavke i pritužbe na rad policije, koristio te inostrane penzionere gde god je i kako je mogao i sada će sve stečene kontakte iz dijaspore iskoristiti” priča naš sagovornik.

Negotinci pričaju da je Krsta šurovao sa raznoraznim kriminalcima i švercerima. Neki po Negotinu tvrde, što se ne sme uzeti zdravo za gotovo, da je sa saradnicima rumunske obaveštajne službe u Srbiji učestvovao u stvaranju Rumunske kvazi crkve u Malajnici kod Negotina.

“Tipičan bezbednjak koji ništa nikada za državu nije radio, već za svoj džep… Sa kintom je pun kao brod – ima stan koji izdaje, mislim da je i u Nišu kupio ćerkama studentkinjama nešto, a u Prahovu kuću ima od matorih (gastabajteri naravno)”, priča nam meštanin Negotina.

Šef BIA u Negotinu postaje pre nekih desetak godina,  kada je njegov prethodnik Luketić otišao u penziju. Luketić po penzionisanju odmah nastavlja da radi kao “direktor” kod lokalnog autoprevoznika “Nikolić prevoz Samarinovac”, koji drži sve vrelacije za Niš, Beograd, Beč, Pariz itd.

Kada se Krsta pre dve godine penzionisao, odmah je nasledio Luketića i na toj poziciji, i postao je “direktor” kod Nikolića, za koga se tvrdi da je najmoćniji čovek u Negotinu, da ima veze sa samim vrhom MUP-a i države, kao i da je glavni finansijer SNS u Negotinskoj krajini. (Nikoliću su pre nekoliko dana zapalili tri autobusa faktički pred kućom, jedan je u potpunosti izgoreo, i nije poznato o kakvom se obračunu tu radi.)

Matanović, Nikolić, Ničić, pok. Branko Stefanović

“Da nema zaleđinu (kao što je celog života ima od države), veruj mi, ne bi taj smeo da se bavi politikom i to još sa Jeremićem… Garantujem ti da ni Jeremić nije svestan s kim se u kolo uhvatio” priča naš sagovornik i dodaje:. “Glavna pomoć i organizator svega, kao i veza sa višim krugovima mu je je onaj Matanović, vlasnik zemljoradničke zadruge i inspektor za privredni kriminal, koji na posao ide kad mu padne na pamet.”

“I sad je Krsta Foler postao opozicionar?!”, čudi se naš sagovornik. “Pa nije se odvajao od tog društva godinama,  od Veličkovića predsednika Opštine, i od Gugića zamenika, a sad ih napada… Šta da ti kažem, kao da neki vic živimo – zamisli ti to, državna bezbednost a opozicija! Krsta će na kraju da pobedi na izborima a kad dođe vreme uradiće isto što i Boško Ničić, svi su ovde Ničićeva škola”, završava naš sagovornik, pa se ovde i završava priča o Krsti Foleru.

Ostaje za kraj pitanje kako je i da li je Jeremić dozvolio da bude nasamaren i uvučen u kombinaciju sa negotinskim izborima. Pitanje je i zašto opozicija ćuti i ne reaguje na odluku Narodne stranke da izađe na izbore u Negotinu. Niko da osudi, da prokomentariše, da pita? Muk.

Zašto se protestovalo, bojkotovalo… šta bi od “Sporazuma sa narodom”? Ili je i njima dobrošao Vučićev scenario i opravdanje sa Negotinom i Krstom Folerom, i jedva čekaju da im Vučić pokloni cenzus.

Krsta Stanković Njenjulović je ranije imao prezime Filčić, koga se odrekao i zamenio, i gura nekako kroz život, dobro mu ide. Izađe li opozicija na izbore sahraniće samu sebe, i mogu posle po hiljadu puta da menjaju imena stranaka ili saveza, neće moći nikad više da se operu, niti da prevare građane.

Slobodno mogu da sednu u neki od autobusa Nikolić prevoza d.o.o, pa pravac Beč, Berlin ili Pariz, ovde više neće imati šta da traže.

M.M. I.Đ.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Name
Name
1 godina pre

Zanima me koji je buzdovan pisao ovakav tekst? Ocito priprdak iz sns sekte