Krivokapić odbio ugovor kako bi spasio Joanikija! Saopštenje SPC pisao episkop bački Irinej Bulović

Dolazak premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića u četvrtak veče u Beograd zbog potpisivanja Temeljnog ugovora i kasnije saopštenje SPC u kojem se navodi da je Krivokapić odbio da potpiše ovaj dokument, zateklo je javnost i otvorilo pitanje zbog čega se sve dogodilo “na prepad”, uprkos najavama da će se pomenuto pitanje rešavati tek po okonačnju Sabora. Kako navodi izvor portala Nova.rs iz Patrijaršije, premijer Crne Gore odbio je da odmah potpiše Temeljni ugovor zbog informacije da bi se time mogao ugroziti izbor Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i zbog kršenja prethodnog dogovora da se ceremonija potpisivanja organizuje u Crnoj Gori.

Sagovornik portala Nova.rs ističe da je izbor mitropolita, uprkos ranijim dogovorima i obećanjima da će to biti sigurno Joanikije, praktično do sinoć bio neizvestan, te da su episkop bački Irinej Bulović i određena grupa episkopa pokušali da spreče njegovo ustoličenje na to mesto.

„Zbog toga je premijer Krivokapić došao sinoć u Beograd. Istina je da je želja vernog naroda u Crnoj Gori da upravo Joanikije bude na tom mestu. On nam je objasnio da je njegov dolazak u prestonicu Srbije organizovan na brzinu i da neće mnogo vremena provesti ovde, što zbog državničkih obaveza, što zbog privatnih problema, jer mu je supruga, kao što se pisalo u medijima, hospitalizovana istog dana u kasnim popodnevnim satima“, objašnjava  sagovornik portala i dodaje da su Krivokapić i Joanikije pod ozbiljnim pritiskom, te da je jedina logičnо i korisno što je premijer Krivokapić odbio potpisivanje ugovora pod okriljem noći i pre izbora Joanikija za mitropolita.

„Vladika Joanikije pod strašnim pritiscima i trudi se da do javnosti ne dođu trzavice i podele u Saboru zbog njegovog izbora za mitropolita. Hteo je i da se povuče. Joanikije i Krivokapić su meta zavere koja je skuvana u Beogradu – plan je bio da se Temeljni ugovor potpiše na prepad i da Joanikije ne bude izabran za mitropolita. Tokom jučerašnjeg dana ništa nije učinjeno, niti je moglo biti dogovoreno da se pod okriljem noći potpisuje ugovor. Krivokapić je saopštio da je stav Vlade Crne Gore da bi to tebalo da predstavlja veličanstven događaj, a ne skrivenu akciju“, objašnjava on.

Sagovornik ističe da im je iz Vlade Crne Gore poručeno da samo ona, odnosno njen premijer, mogu da potpišu Temeljni ugovor sa SPC, te da je iz te poruke jasno da se taj dokument neće potpisivati sve dok se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ne izabere za mitropolita.

„Saopštenje SPC o sastanku premijera Krivokapića i patrijarha pisao episkop bački Irinej, koji je portparol SPC, a nije prisustvovao sastanku i otvoreno je protiv izbora Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. Čitava ova igra ide na ruku onima koji mesecima pokušavaju da naruše odnose između Srbije i Crne Gore i koji se svakodnevno trude da obore Vladu koja je ukinula Zakon o slobodi veroispovesti. Nama je jasno da ugovor neće biti sklopljen sve dok se Joanikije izabere na mesto koje zaslužuje, ma šta on iz svoje skromnosti govorio“, poručuje sagovornik portala Nova.rs.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare