Otac mu je zbog politike postao Rom: Najmlađi poslanik SNS-a sa 23 godine prijavio kupovinu dva stana i džipa

Izvor:
Nova.rs, Ilustracija, Foto: Printscreen, Instagram, Skupština Srbije, YouTube

Najmlađi poslanik u Skupštini Srbije je Nikola Bokan, sin novosadskog političara Tomislava Bokana, koji je u imovinskoj karti prijavio posedovanje dva stana i džipa.

Foto: Skupština Srbije

Bokan mlađi je diplomirani pravnik, rođen 1999. godine, a na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore bio je na 80. mestu.

Njegov otac je jasan u pružanju podrške Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, a nedavno je najavio i učestvovanje na izborima 2024. godine.

Kada je postao poslanik iz redova Srpske napredne stranke, Nikola Bokan je u zakonskom roku prijavio imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije. Bokan za 021.rs kaže da je imovina koju poseduju on i njegova porodica rezultat dugogodišnjeg rada, ali i nasleđenih sredstava njegovih roditelja.

Kako se navodi u imovinskom kartonu Nikole Bokana, kupovinom je stekao vlasništvo nad dvosobnim stanom od 60 kvadrata i garsonjerom. Osim toga, kupio je i „Jeep Renegade 1.6 Longitude“ iz 2016. godine. Najmlađi poslanik je prijavio i da nema depozite u bankama.

Ovaj advokatski pripravnik je prijavio i prihode koje ostvaruje. Jedina zarada dolazi iz njegovog poslaničkog rada – kao predstavnik građana u parlamentu dobija naknadu od 74.800 dinara na mesečnom nivou, a uz to sleduje i mesečni poslanički dodatak od 37.200 dinara.

Prema katastarskim podacima, dvosoban stan se nalazi u blizini centra Novog Sada. Prema saznanjima 021.rs, na osnovu zahteva za informaciju od javnog značaja upućenog Osnovnom sudu u Novom Sadu, taj stan je kupljen 2017. godine i plaćen je 72.500 evra.

Iz Osnovnog suda nisu stigli podaci o kupovini garsonjere od 24 metra kvadratna, koja se, prema katastarskim podacima, takođe nalazi u Novom Sadu.

Za automobil koji je prijavio najmlađi poslanik nema podataka o vrednosti, ali se na sajtovima za prodaju automobila može videti da se ovi modeli trenutno prodaju po ceni od 13.000 evra i više.

U katastarskim podacima može se videti i da je, barem u trenutku kupovine nekretnina, prebivalište najmlađeg poslanika bilo na adresi na kojoj stan poseduje njegov otac Tomislav.

Nikola Bokan za 021.rs kaže da je, kao funkcioner, imovinu prijavio blagovremeno i u skladu sa zakonskom regulativom.

„Naša porodična imovina, a samim tim i moja lična, produkt je dugogodišnjeg rada mojih roditelja, kao i nasleđenih i poklonjenih sredstava koje su moji roditelji stekli od svojih roditelja. Predmetna imovina se nije znatno promenila tokom dužeg niza godina u finansijskom smislu, promena se praktično desila u strukturi imovine“, navodi poslanik iz redova vladajuće stranke za 021.rs.

Poslanik dodaje i da je trenutno angažovan kao advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji, što mu „apsolutno ne usporava ili osporava angažovanja u političkom smislu“.

Bokan je inače član nekoliko odbora u Skupštini Srbije, među kojima su i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za spoljne poslove, ali i za kulturu i informisanje, evropske integracije, dok je u grupama prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom, Kinom. Predsednik je grupe prijateljstva sa Butanom.

Političkim tragom oca

Nikola Bokan i Tomislav Bokan otac su i sin koji su ujedinjeni kada je u pitanju politika kojoj daju podršku. Iskustvo i politički staž jeste ono što razlikuje oca i sina, ali i to što se za Tomislava Bokana vezuju pojedine afere.

Tomislav Bokan već je sarađivao sa Srpskom naprednom strankom, kojoj je trenutno pruža podršku kao lider Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav (3D). Reči o saradnji bilo je i tokom izbornog ciklusa 2020. godine, ali je tada odlučeno da 3D neće učestvovati na zajedničkoj listi sa SNS. Bokan je tada ukazao na to da pružaju podršku listi nazvanoj po Aleksandru Vučiću.

Pa, ipak, nije sve bilo tako jednostavno u odnosu između novosadskog političara i vladajuće stranke. Pre deset godina, kada su naprednjaci dolazili na vlast u Novom Sadu, Miloš Vučević podneo je prijavu protiv Bokana, koji je tada predvodio Romsku demokratsku stranku, optužujući ga za kupovinu glasova. Ono što se dogodilo nedugo zatim jeste da su naprednjaci i uz Bokanovu pomoć uspeli da prekomponuju vlast u Novom Sadu i započnu upravljanje gradom koje traje i danas.

Bokan je potom bio direktor „Urbanizma“, ali i savetnik direktora u JKP „Vodovod i kanalizacija“, nakon čega je prešao na mesto izvršnog direktora u Stambenoj agenciji. Dok je bio na čelu „Urbanizma“ na njegov službeni automobil bila je bačena bomba. Iz perioda dok je Bokan bio u „Vodovodu“ pamti se i „čin krštenja vode“ za piće.

Tomislav Bokan je 2017. godine bio uhapšen, a potom je sklopio sporazum sa Osnovnim tužilaštvom o priznanju krivice za trgovinu uticajem u „Vodovodu“, zbog čega je bio osuđen na deset meseci kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora. U pitanju je bilo nelegalno zapošljavanje 18 radnika.

Bokan sada najavljuje i mogućnost izlaska na izbore u Novom Sadu 2024. godine, pod sloganima „Ajde sa nama“ i „Najbolji čuvari ljudi i zemlje Srbije“.

U međuvremenu, postupak za kupovinu glasova, na osnovu prijave Miloša Vučevića, obustavljen je 2018. zbog zastare.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare