Papin đak i ustaški potomak savetnik patrijarha Porfirija

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, IN4S

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, zapanjio je danas javnost činjenicama koje je izneo na društvenim mrežama.

Foto: Pokret Oslobođenje

Naime, on je na Tviteru objavio da je novinar i teolog Drago Pilsel savetnik patrijarha SPC Porfirija i napisao:

“Savetnik Porfirja Drago Pilsel, malo je iz ustaške porodice, odrastao i odgajan i tom duhu. Bio šef Porfirijevog kružoka u ZG, moderator na predstavljanju knjige erotskog naziva “Zagreb i ja se volimo javno. Upisao doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu u BG. E moj Bokane beli orlu!”

O Pilselu, koga Đorđević pominje je već pisala Politika u tekstu “Ko je Drago Pilsel, novi kolumnista ‘Politike’“.

Za Pilsela Politika piše da je “Hrvat i hrišćanin, rođen i odrastao u krilu ustaške emigracije u Argentini, a koji, zamislite, namerava doktorirati na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.”

Potom se navode podaci iz njegove biografije:

“Drago Pilsel rođen je 21. septembra 1962. u Buenos Ajresu u porodici posleratnih hrvatskih i nemačkih iseljenika. Diplomirao je mašinstvo, novinarstvo i teologiju (studije koji je započeo u Buenos Ajresu 1986. gde mu je profesor bio i sadašnji Papa Franjo)… U Hrvatsku se preselio u maju 1989. kao pripadnik franjevačkog reda. Franjevce je napustio početkom 1991. godine, potom je prešao  u riječku bogosloviju, koju je pak napustio krajem oktobra iste godine nakon pogibije-nestanka mlađega brata Branka, pripadnika Hrvatske vojske, u blizini ostrva Šipana (nakon razmene vatre s patrolnim čamcem 178 Jugoslovenske ratne mornarice), da bi tada i sâm pristupio Četvrtoj. brigadi HV-a u Dalmaciji.”

Pročitajte još  Krivokapić će sledeće sedmice odgovoriti Porfiriju u vezi sa Temeljnim ugovorom

Sigurno ovi detalji iz biografije Draga Pilsela, po tvrdnji Đorđevića patrijarhovog savetnika, jesu neki od odgovora na pitanja koje stalno postavljaju vernici Srpske pravoslavne crkve: “Šta to radi Porfirije?”, “Čiji je on patrijarh?” i “Gde to ide naša crkva?.

Drago Pilsel je radio i promociju Porfirijeve knjigeZagreb i ja se volimo javno”, dok je ovaj bio tamo mitropolit, a te reči hvale o Porfiriju koje je tada izrekao, ne mogu se baš često čuti. Možda je samo bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović mogao Pilselu da stane uz rame u hvali Porfirijevog ekumenizma.

Zagreb i ja se volimo javno

Da postoji jaka veza ustaškog potomka i srpskog patrijarha, saznajemo od izvora iz Beogradske patrijaršjije koji nas upoznaje da je Porfirije mentor Pilselu prilikom rada na doktorskim studijama. Naš izvor tvrdi da je  došlo i do grubog kršenja Zakona o univerzitetu.

Lažni doktorati, lažni mentori, lažni profesori i kršenje zakona?

“Po Zakonu o univerzitetu, mentor na doktorskim studijama ne može da bude docent, pa čak ni vanredni profesor. Zato, neposredno pred Porfirijev izbor za patrijarha, ‘biraju’ ga za redovnog profesora”, tvrdi naš izvor.

“Bez naučnih radova, on nije mogao da bude čak ni predložen, a kamoli ‘izabran u zvanje redovnog profesora'”, priča naš izvor iz patrijaršije i dodaje da “Porfirije možda i poseduje naučne radove, ali o svemu i svačemu, ali ne i iz oblasti iz koje ga biraju u zvanje redovnog profesora. Jedan od članova ‘stručne’ Komisije, koja je potpisala Referat, bio je episkop dr Irinej (Bulović), koji na to nije imao pravo jer je penzionisan!”, priča naš izvor i pojašnjava da se dešava da fakultet angažuje i profesora u penziji, ali tad je nužno da taj profesor poseduje zvanje professor emeritus (profesor zaslužni, profesor doživotni), što kod vladike Irineja nije slučaj.

Pročitajte još  Đorđević: Nikada kao do sada vrh SPC i patrijarh materijalno nisu bolje stajali i bili pod direktnim uticajem vlasti
Irinej Bulović, Foto: Printscreen YouTube

“Osim što je u penziji, vladika Irinej ne poseduje kompetencije za pisanje referata iz oblasti iz koje Porfirija biraju za redovnog profesora. Kako nekome možeš nešto dati ukoliko to ni sam nemaš?”, pita se naš sagovornik i dodaje:

“Jedini professor emeritus u Srpskoj pravoslavnoj crkvi svih vremena bio je blaženopočivši vladika Atanasije Jevtić.”

Bezakonje nije nešto što je strano delu vladika iz SPC, pa sve ovo i ne čudi, više čudi i zabrinjava ustaški potomak i hrvatski bojovnik Drago Pilsel i njegova bliskost sa patrijarhom Porfirijem i Porfirijevim duhovnim ocem i patronom Irinejem bačkim.

Nećemo Nikolaja, Justina, Amfilohija, Atanasija… samo Irineja bačkog i Porfirija

Jeste da je Pilsel u jednoj svojoj kolumni pisao o lepoti ćirilice i branio ćirilicu, jeste da nije to pisao u hrvatskim medijima i za građane Hrvatske već u ćiriličnoj srpskoj Politici, al’ eto, ne može se reći da je propagirao velikohrvatsku ustašku politiku. Ustašku politiku nije propagirao, ali je tim tekstom o ćirilici “Ćirilica, to vražje pismo” razotkrio otkud on tu, za koga radi, i pod čijom je zaštitom. Naime, mašinac, novinar, papin učenik i teolog Drago Pilsel je poručio srpskom narodu da je doktorska disertacija episkopa bačkog Irineja pod naslovom „Tajna razlikovanja božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po Svetom Marku Efeskom Evgeniku“ nešto što „ništa suvislije, ništa složenije, ništa uzvišenije nisu napisali balkanski bogoslovi u proteklom vijeku“.

Pilsel je poručio srpskom narodu da srpsko bogoslovlje XX veka na čelu sa Svetim Nikolajem Žičkim, Svetim Justinom Ćelijskim, te mitropolitom Amfilohijem Radovićem i vladikom Atanasijem Jevtićem i mnogim drugim ne postoji ili u najmanju ruku nije vredno pomena.  Irinej bački je taj, po Pilselu, uz duhovnog sina Porfirija, koje verujući srpski narod treba da sledi. Sad, da li taj put ide preko Zagreba i Rima, manje je bitno.

Pročitajte još  "Otadžbina": Kurti je pobedio i ponizio Vučića, raduje Đorđevićeva poseta Rusiji

Po svemu sudeći, ustaški unuk, savetnik Drago Pilsel je pobedio velikosrbina,  savetnika Dragoslava Bokana, u borbi za prvog savetnika Porfirija patrijarha, te ga s toga Đorđević, sa iskrenim žaljenjem, pominje u tvitu: “E moj Bokane beli orlu!”.

Sem Draga Pilsela, ne smemo zaboraviti ni na Darka Hudelista, hrvatskog novinara i reklamnog stručnjaka koji je sam izjavljivao, a niko ga nije demantovao, da je Aleksandar Vučić njegov politički projekat, te da je u velikoj meri uticao da postane lider Srbije.

Poražavajuće je po srpski narod da, posle toliko vekova nevolja, nedaća,  muka, ratova, žrtava, dozvoli sebi da danas  jedna Hrvatska, zemlja natopljena krvlju nedužne srpske dece, u XXI veku, uz svetovnu, sada drži pod kontrolom i duhovnu vlast u Srbiji. Poražavajuće je, sramota je. 

Miša Milovanović

5 2 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

4 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad SO
Nenad SO
1 godina pre

Sta reci?Tekst ovog autora,toliko je busan,ali se otkriva sustina,a ona je atak na naseg patrijarha.Nas patrijarh da ne zna s kim i kako da komunicira ,onda to nesto nije u redu sa ustrojstvom nase crkve…Nemoguce je da kadrovsko okruzenje naseg patrijarha ne ume da proveri svakog koji prilazi nasem Porfiriju.??? Ovaj autor sebe predstavlja kao proroka,jer se iz teksta lako doznaje da on po ceo dan prorice ili sebi ili drugom.Ovo ce se dogoditi,a to nece! On osudjuje naseg patrijarha zato sto radi svoj posao i u BGD i van Srbije..
Ovaj autor svoja proricanja uzimaju za gotove istine…Na kraju naseg patrijarha i naseg mnogo napadanog vladiku Irineja backog nije potrebno braniti,oni to znaju bolje od svih nas ,ali treba jednom reci da nas narod ima blagodat da su Porfirije i Irinej na duhovnom celu nase crkve i naroda…Neka nas patrijarh i dalje svojim govorima i cinjenjem sa puno ljubavi oplemenjuje i cisti ove nase prostore i da se zna da je savremeni i ponosni SRBIN.

Дана Тан
Дана Тан
1 godina pre
Odgovor za  Nenad SO

Усташо екавичару, усташицом или загробачком латиницом браниш усташу хрбина Радослава Перића, звани Профитије Папољубац, и удбаша монтенегрина Мирка Булатовића, оба су паписти, сатанисти и србождери.

au
au
7 meseci pre

a brnaba ne smeta

Vakcina
Vakcina
5 meseci pre

Ovi ljudi nisu poreklom iz Srbije ali se nazivaju Srbima kada im to treba, kao što nije ni većina oficira koji su odveli srbsku omladinu na sremski front, kao što ni Marko Bulatović nije montenegrin već Crnogorac, isto tako se ne može porediti vladika Nikolaj i Justin ćelijski sa Amfilohijem i Atanasijem jer su druga dvojica učestvovala u kleveti i proterivanju blaženopočivšeg vladike Artemija iz Raško-prizrenske eparhije a i uveli su novotarije u bigosluženju u SPC…shvatite ljudi, poreklo je bitno, poreklo, nije zlato sve što sija.