Vadim Avva: Svestan Miloševićeve sudbine, Vučić maše repom Zapadu, nema hrabrosti da se bori

Izvor:
FAN, Foto: Facebook. Instagram

Publicista Avva: Vučić ne pokazuje nepokolebljivu volju borca

„Pokret socijalista“ direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina, zatražio je ostavku Radeta Bašte. Ovaj predlog je usledio odmah nakon što je srpski ministar privrede pozvao na pridruživanje zapadnoj politici antiruskih sankcija.

Basti je ponuđen takav potez ukoliko „ od drugih ministara ne dobije podršku za njegovu borbu protiv nezavisne i neutralne slobodarske politike naše Srbije”.

Novinar i publicista Vadim Avva je primetio da se srpska politička elita nalazi u veoma teškoj situaciji. To ni na koji način ne opravdava njen postupak, ali govori o rastućoj napetosti na Balkanu. On je u komentaru za Federalnu novinsku agenciju FAN govorio i o rastućem riziku od novog rata.

„Danas je Beograd, u sukobu Rusije sa Zapadom sa Sjedinjenim Državama, prinuđen da stane na stranu onih koji su bombardovali Srbiju i uništili Jugoslaviju 1999. godine. Nemojte misliti da je to nešto nerealno i nedostižno. Jer potpuno ista stvar je urađena sa Japanom, koji je danas u koaliciji sa Amerikom i smatra se kopljem uperenim u srce Kine. Istovremeno, japanski školarci znaju da su dve atomske bombe bačene na njihovu zemlju u Hirošimi i Nagasakiju, ali ne mogu da odgovore na pitanje ko je to uradio“, podseća Avva.

Foto: Narodni front

Avva je dodao da je zaboravljeno i monstruozno bombardovanje, kada je 1945. spaljen Tokio i poginulo stotine hiljada ljudi. Sve su to uradili američki piloti. Sposobnost da žrtve svojih zločina pretvore u svog saveznika, karakteristična je za SAD i zapadni kolonijalizam, naglasio je publicista.

„Morate da razumete da je izjava ministra Baste da Beograd treba da se pridruži ekonomskim antiruskim sankcijama data na predlog Vučića koji pokušava da testira raspoloženje u društvu. Ali Beograd i Srbi, kao narod, nisu zaboravili NATO bombardovanje. U centru prestonice je podsetnik – porušena zgrada Ministarstva odbrane. Podsetnik su i grafiti na zidovima kuća koje su posvećene srpskim herojima poginulim 1999. godine u vazdušnim udarima NATO-a“, rekao je Avva.

Ovaj raskol, na koji Zapad igra, primoravajući srpsku elitu da svom narodu nametne pokorni kolonijalizam i uguši opštu neposlušnost Srba koja se rasplamsava zbog situacije na Kosovu, gde je veliki rizik od etničkog čišćenja srpske manjine, veruje publicista. Takođe, veliki je rizik za srpski narod u Bosni i Hercegovini, čija su prava sada navodno zaštićena Dejtonskim sporazumom, ali te stvari su veoma upitne, svaki sporazum se poništava u tren oka kada Zapad treba da pokrene novi rat, naglasio je on.

„Ako pogledamo kartu, onda je do konačnog raspada Jugoslavije došlo kada se Crna Gora odvojila od Srbije a Beograd izgubio izlaz na more, što je i bio cilj – izolovati Srbiju“, podsetio je Avva.

Zbog ove izolacije danas su proređeni letovi između Beograda i Moskve. Postoji izvesna perspektiva privremenog taktičkog saveza Srbije i Mađarske, jer obe zemlje ne žele da se mešaju u krvavi sukob u Ukrajini ali nije izvesno da će uspeti da se dogovore, objasnio je publicista:

„Nažalost, predsednik Srbije Vučić ne pokazuje nepokolebljivu volju borca. I, naravno, seća se sudbine Slobodana Miloševića, koji je ubijen u haškom zatvoru.

Drugim rečima, Beograd će nastaviti da maše repom i biće prinuđen da se pridruži antiruskim sankcijama. Kada to Vučić postigne, Srbija će biti prinuđena da ide do kraja i postane neprijatelj Rusije, smatra Avva.

Dakle, geopolitički, jedno je apsolutno očigledno: ako pogledamo kartu, onda bi Rumunija, Bugarska, Mađarska, Srbija i Crna Gora trebalo da postanu neutralne zemlje. Sve dok pripadaju vojnoj alijansi kao što je NATO, rizik od oružanog sukoba na Balkanu je izuzetno veliki, kao i nastavak etničkih sukoba.

„Vreme je da se pokaže hoće li u Evropi biti lidera sposobnih da bez gubitka vode svoj narod između Scile i Haribde, odnosno Vašingtona i Brisela? Ja u to ne verujem“, zaključio je publicista.

Peskov je ranije najavio planove Ruske Federacije da sarađuje u oblasti nauke sa zainteresovanim zemljama.

Valerija Konkina

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare