Vukosavljević: Nešto se opasno, preteće, lukavo i mračno valja iza prljave zavese!

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

“Niko od njih da se na Saboru suprotstavi odricanju od svog tela i duše, od svoje blistave ali i tragične istorije, od srpskih crkava i manastira, od Vardara- srpskog Jordana, od Marka i Dušana, od crnog jagnjeta i sivog sokola.
Niko?”, zapitao se u objavi na društvenim mrežama nekadašnji ministar kulture Vladan Vukosavljević, reagujući na jučerašnje predavanje srpskih nacionalnih interesa i davanje autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Vladan Vukosavljević, Foto: Privatna arhiva

Objavu prenosimo u celosti:

Uz sasvim malo ilustrativnog preterivanja i neznatnog opšteg poznavanja okolnosti, može se slobodno reći da srpske vladike ne mogu da budu u potpunom saglasju ni o tome kada je Veliki petak.

Kako je onda ova navodna jednoglasnost u vezi sa autokefalnošću uopšte moguća?

Niko od njih da se na Saboru suprotstavi odricanju od svog tela i duše, od svoje blistave ali i tragične istorije, od srpskih crkava i manastira, od Vardara- srpskog Jordana, od Marka i Dušana, od crnog jagnjeta i sivog sokola.
Niko?

Prosto neverovatno. To su sve pametni ljudi, velikog obrazovanja i bogatog životnog iskustva. Srbi, potekli iz naroda, obično iz skromnijih materijalnih uslova, žive i dišu sa svojim narodom i njegovim usponima i padovima, istorijskim i duhovnim.

Nešto se opasno, preteće, lukavo i mračno valja iza prljave zavese svakodnevice.

Saznaćemo ubrzo i šta je u pitanju. U Srbiji, zemlji tajni i zavera, malo koje dugo ostanu skrivene…

DVA PUTA/ Miodrag Pavlović

Jedan put je dobar
i vidan
njim su išli mnogi
divljač
drvo
stena poput streje

drugi put kroz gustiš
po njemu nešto laje
zlo miriše
čupavi list
i trnje

Ovim putem
kojeg se drugi klone
polaziš da vidiš
to zlo šta je.

“Trebalo bi mnogo da se uzmemo u pamet ako želimo da opstanemo kao narod.”

Potom se Vukosavljević osvrnuo na one koji podržavaju jučerašni čin poglavara Srpske pravoslavne crkve sa saučesnicima.

Danas je već sasvim jasno.

Svi oni, brojni, koji po internetu gorljivo podržavaju ili iskazuju razumevanje za jučerašnje “davanje autokefalnosti” raskolničkoj Titovoj crkvi koja je zaplenila hramove i imovinu SPC i koji rečnikom ostrašćenih autošovinista kidišu na sve neistomišljenike, sutra će na sličan način, demagoški i sofistički, pravdati i druge eventualne odluke kojima se ugrožavaju interesi srpskog naroda na KiM, u RS, CG, Hrvatskoj ili u odnosu prema Rusiji. Sve po istom, prepoznatljivom obrascu.

Zajedno sa brojnim drugosrbijancima, ova grupacija koja se predstavlja kao nacionalna, zapravo je onaj “idealni” srpski narod o kome su maštali Tito, Đilas, Miloš Minić, Koča, Krcun i brojni drugi komunisti. Otuđen od nacionalnih interesa, autodestruktivan, povodljiv, samoponištavajućeg pogleda na sopstvenu istoriju, zaražen idejom o “velikosrpskoj opasnosti”, sklon izdaji.

U vezi sa ukupnim shvatanjem srpskih interesa kod sada delatnog naraštaja ljudi, suočeni smo sa višedecenijskim razarajućim kumulativnim efektom titoizma udruženog sa jednako opasnom i štetnom ideologijom evrofanatizma.

Takvi, nesigurni, posvađani i pometeni, laka smo žrtva tuđih i antagonističkih istorijskih stremljenja.

Koliko do juče, SPC je u svim anketama, decenijama bila označavana kao institucija u koju Srbi imaju najviše poverenja. Te ankete čitali su i naši marljivi i preduzimljivi neprijatelji.

Da li su i šta su postigli da to promene i ukaljaju, pokazaće izazovima krcati dani i meseci koji slede.

Trebalo bi mnogo da se uzmemo u pamet ako želimo da opstanemo kao narod.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
retko te viđam sa devojkama...
retko te viđam sa devojkama...
2 meseci pre

Spc je osudila prajd, sad ćutite, da niste i vi oni, al’ krijete???