Šta je “Skaj” – tajna aplikacija koju kriminalci koriste – 2.000 EVRA SAMO ZA AKTIVACIJU

Šta je “Skaj” – tajna aplikacija koju kriminalci koriste – 2.000 EVRA SAMO ZA AKTIVACIJU

Hapšenje kriminalne grupe koja je osumnjičena za najjezivije zločine u Srbiji – otmice, ubistva i mučenja, na čelu sa Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja, ponovo je pokrenulo pitanje aplikacije “Sky” (Skaj) preko koje komuniciraju kriminalci. Pripadnici ove opasne kriminalne grupe koja je poslednjih godina preuzela primat u beogradskom podzemlju komunicirali su isključivo preko ove zaštićene aplikacije.

U pitanju je šifrovana aplikacija “Skaj” koja koristi šifrovane podatke koji su praktično nemogući za “provaljivanje” jer koriste posebnu vrstu zaštite. Čak je moguće i da se unošenjem posebne šifre izbrišu trajno svi podaci koji su poslati preko ove aplikacije, piše Blic.

Ona je upravo zbog toga posebno popularna kod kriminalaca koji plaćaju preko 1.000 evra za “ajfon 7” koji ima tromesečnu pretplatu na “Skaj”. Inače za aktivaciju licence za ovu aplikaciju potrebno je izdvojiti od 600 do 2.000 evra!

Ova aplikacija je postala naročito popularna nakon zatvaranja EncroChat sistema koji su zapadne obaveštajne službe hakovale pre nekoliko godina i to javno obznanile, otvarajući novu eru u borbi protiv organizovanog kriminala, sa neizvesnošću u kontroli privatnosti građana.

Nedavno je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić prokomentarisao da se po gradu priča da kriminalci preko Skaja šalju snimke ubistava i mučenja.

– I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skaja slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku – rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će biti teško naći dokaze za ove zločine. To je usledilo nakon operativnih saznanja i pretpostavki da su ubice na monstruozan način uništile tela otetih.

Ekipa Velje Nevolje uhapšena je u četvrtak na nekoliko lokcija u Srbiji. Oni su, kako je saopšteno, osumnjičeni za najteža krivična dela – ubistva, otmice, mučenja. Između ostalog ova grupa bavila se i dilovanjem droge i bili su bliski saradnici ozloglašenog crnogorskog “kavačkog klana”.

Blic

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare