STRNDŽANJE – seksualni običaj u Homolju gde naskače ko koga dohvati, dokle god imaju snagu!

STRNDŽANJE – seksualni običaj u Homolju gde naskače ko koga dohvati, dokle god imaju snagu!

“Ženino umeće života” nije se smatralo smrtnim grehom

Ako ste mislili da je ideja slobodne ljubavi novotarija i da je na ovim prostorima tako nešto nije moguće, onda niste čuli za Strndžanje – bizarni seksualni običaj sa ovih prostora!

Vlaška sela su bila prva po zagovaranju slobodne ljubavi.

Prvo kreće priča o ženama iz Homolja, koje su uvek imale slobodu ljubavnog života. U Homolju se, kako oni kažu, “ženino išetavanje iz braka” ili našim jezikom rečeno, prevara ili preljuba, ne smatra smrtnim grehom. Nije se smatralo smrtnim grehom ni po prijemu hrišćanstva, a kako kažu, ni dan danas. To se u tom kraju zove “ženino umeće života”.

Image by Fernando Gimenez from Pixabay

Imale su slobodu da zavode i da budu zavođene. Za zavođenje muškaraca su koristile razne taktike – od nespretnog saginjanja na potoku, do veštijih pristupa.

Uzevši u obzir seksualne slobode stanovnika ovog podneblja, koji se pritom nisu plašili više sile jer sve to nije smatrano za smrtni greh, dolazimo do običaja koji se odigravao jednom godišnje, na takozvani Biljani Petak, i zove se  – Strndžanje.

Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka.

U jednu pećinu nadomak sela, najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje celu noć, da bi ugrejali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko. Takođe, svi su morali da šapuću.

I onda bi krenula akcija. Spavali bi svi sa svima, ko koga dohvati! U mraku, nasumično.

Ljubavnici su se birali po figuri, tačnije u literaturi se navodi da su birani “po veličini grudi ili veličini budže u pantalonama”. Partneri su se menjali dokle god su imali snage, bukvalno do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio sam u noć, krijući svoju masku da se ne sazna o kome je reč, jer je dolazilo i do incesta.

Svake godine se pravila nova maska.

Stanovnici ove regije su po celu godinu dana čekali ovaj događaj, da bi mogli da se oslobode i učestvuju. Verujemo da ovo svima zvuči bizarno, ali njima nije pravilo veći problem od ponekog slomljenog srca ili neke trudnoće. I mirna Bačka.

U stvari – mirno Homolje, do sledećeg Strndžanja.

Srbija Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare