Srbi sa KiM traže prijem kod patrijarha: Svetski moćnici i naše vođe traže da se odreknemo Kosovskog zaveta, da se odreknemo Boga

Izvor:
Politički.rs, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, Printscreen

Zajedničko saopštenje Srpskog nacionalnog foruma, Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i pokreta Otadžbina prenosimo u celosti

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SRPSKOG NACIONALNOG FORUMA, POKRETA ZA ODBRANU KOSOVA I METOHIJE I POKRETA OTADŽBINA

Danas smo Njegovom visokopreostveštenstvu Patrijarhu srpkom g. Porfiriju dostavili zajdničko pismo sa molbom da Patrijarh primi delegaciju Srba sa Kosova i Metohije, sledeće sadržine:

Srpska pravoslavna crkva
Njegovom visokopreosveštenstvu Patrijarhu srpskom g.g.Porfiriju
Molba za prijem

Svjatjejši vladiko,

Obraćamo Vam se kao svom arhipastiru ovim pismom, duboko zabrinuti za budućnost naše države, Crkve i našeg naroda na svetom Kosovu i carskoj Metohiji. Kao nikada do sada od obnove Pećke patrijaršije ovako tamni oblaci se nad nama nisu nadvili. Svi mi na Kosovu i Metohiji to dobro vidimo.

Proces stvaranja Velike Albanije, kako se jasno vidi ulazi u odlučujuću fazu. Poznato je kako su srpski narod i srpska crkva prošli u bilo kojoj varijanti Albanije, tako da nemamo nikavih iluzija kako bismo prošli i u Velikoj. Mogli bismo proći samo gore, jer se u ovoj fazi udara na samu kolevku naše države i Crkve.

Svedoci smo takođe da nas iz različitih političkih krugova pokušavaju zavarati, da nam se ništa strašno ne može desiti. Mi najbolje znamo, vidimo i osećamo da će srpske države, Srba pa i SPC na KiM ubrzo nestati, ukoliko se danas vlast u državi Srbiji povinuje volji svetskih moćnika.

Svi smo obavešteni da se tajno, po mraku nešto pregovara, a da mi ne znamo šta. Ali ne treba nama tu puno mudrosti, mi imamo Hristovu mudrost. Ona nam je dovoljna. „Ništa nije sakriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće doznati.Zato će se sve što budete u mraku rekli čuti pri svetlosti, i što budete na uho šaptali u sobama, propovijedaće se s krovova“. (Lk. 12, 2-3).

Mi smo sasvim sigurni da se rešavanje sudbine naše države, Crkve i naroda po tajnim sastancima, dogovorima i domunđavanjima, po nas ne može dobro završiti. Mi u Boga verujemo, Bog je svetlost a ne tama, i nama tajnost u rešavanju naše sudbine sigurno ne može ništa dobrog doneti. Mi, Srbi nemamo od čega da se krijemo. Mi imamo Svetog Savu, Lazara, imamo Kosovske junake koji se za nas mole Gospodu, imamo Kosovski zavet.

E taj Zavet je sada na udaru. Od nas se ne traži samo da se odreknemo neke teritorije. Od nas se traži da se odreknemo Zaveta. Ako se odreknemo Zaveta, odrekli smo se Boga. Ako se odreknemo Boga potpuno je sigurno da će našeg naroda nestati. „Srb je Hristov“ pevao bi odlazeći u strašnu smrt đakon Avakum. Od nas se traži da se odreknemo Hrista, i prestanemo da budemo Njegov narod, a onda se naša nesrećna sudbina zna.

I nije strašno što gospodari ovog sveta to od nas traže, strašno je što se izgleda iznedrila jedna elita u našem narodu koja je spremna da se povinuje; koja je spremna da zaboravi žrtvu svetog Kneza Lazara; koja je spremna da glavu Lazarevu zameni za „strane investicije“.

Vama je poznato, Vaša svetosti da na svetom Kosovu i Metohiji živi deo našeg naroda koji je, zajedno sa našom Crkvom, vekovima trpeo i danas trpi i strada. Vama ne treba mnogo objašnjavati kolike su žrtve date, pogotovu od rata do današnjeg dana, čekajući da neka ozbiljna politika u Srbiji rešava naš problem i problem naše države.
Najteže bi nam bilo ako se ispostavi da su te žrtve bile uzaludne. Svedoci smo da naš narod iz dana u dan, polako ali sigurno nestaje sa svojih vekovnih ognjišta, što zbog smišljene strategije svetskih moćnika, ali u mnogome zbog pogrešnih politika naših vođa. Taj proces je naročito izražen poslednjih godina, što povećava besperspektivnost našeg naroda.

Stoga Vaša svetosti, molimo Vas da odvojite samo malo vremena da porazgovarate sa jednom delegacijom Srba sa Kosova i Metohije, Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ozbiljni ljudi, zabrinuti za budućnost srpskog naroda, koji imaju svoje gledanje na najnovije procese, ne osporavajući drugima da drugačije misle.

Mi bismo voleli da sa Vama razgovaramo na Kosovu ili u Metohiji, ili u Beogradu, odnosno gde god Vi blagoslovite.

U nadi koju polažemo u Vas, celivamo Vašu pastirsku desnicu.

U Gračanici 10.02.2023.
Srpski nacionalni forum, Gračanica
Momčilo Trajković, predsednik
Pokret za odbranu KiM, Kosovska Mitrovica
Nebojša Jović, predsednik
Pokret „Otadžbina“, Kosovska Mitrovica
Slaviša Ristić, predsednik

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni
Crni
1 godina pre

Nisu svi u Srbiji ni Vučić ni Benabić, niti neko od onih koji im uz koljeno sjede.
Ne znaju oni koliko je Srbinu Kosovo. Ne znaju oni tezinu Kosova. Nije Vucić jedini koji je dušmanima obećao Kosovo. Jos jedan je probao, oa nije dobro prosao.
U kriticnom momentu, Srbin ne preza na koga ce krenuti, bio to prestolonaslednik ili kralj.