Iskanderi stigli u Belorusiju!

Izvor:
Vesti online, Foto: Алексей Иванов/ Mil.ru, CC BY 4.0, commons.wikimedia

NATO uočava najveću koncentraciju ruskih snaga u Belorusiji od vremena Hladnog rata, uključujući i nove vidove naoružanja. Alijansa poziva Rusiju na deeskalaciju, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

– Poslednjih nekoliko dana videli smo značajno premeštanje ruskih snaga u Belorusiju. To je najveće razmeštanje ruskih vojnika tamo od vremena Hladnog rata, sa borbenim snagama koje broje 30.000 vojnika, specijalnim jedinicama, najmodernijim lovcima, kao što je Su-35, raketnim sistemima dvostruke namene ‘Iskander’, sistemi PVO S-400  – rekao je Stoltenberg posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kako je naveo, sve to se odvija paralelno sa manevrima nuklearnih snaga Rusije koje se očekuju ovog meseca.

Stoltenberg je pozvao Rusiju na deeskalaciju.

U toku je provera snaga Savezne države. Ona se odvija u dve etape. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije. U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe „Saveznička odlučnost 2022“, u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar