PUSTA VUČIĆEVA OBEĆANJA: Neuhranjene krave, zatvorene farme i minimalne plate – u to je pretvoren PKB otkad se nalazi u rukama Al Dahre

Izvor:
N1

Kakva je budućnost PKB-a koji se od 2018. nalazi u rukama Al Dahre? Ugovor koji je država potpisala sa arapskom kompanijom ističe u novembru, a pojedini zaspoleni za N1 kažu da situacija u firmi “nije dobra”. Upozoravaju da radnici imaju niske plate, da kolektivni ugovor nije potpisan i da su obećanja predstavnika države da će firma nakon privatizacije da procveta – ostala “pusta”.

Natpis „Najveći proizvođač mleka u Srbiji“ prvo je što „upada u oči“ kada se stane ispred PKB-a kojim već tri godine rukovdi arpska firma Al Dahra. Međutim, mnogo više „oči bode“ snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji pokazuje u kakvom su stanju krave koje se gaje na imanju Al Dahre.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović kaže da je neuhranjenost životinja samo jedan od problema.

„Meni su neki ljudi iz samog menadženta koji se ne salažu sa takvim ophođenjem prema životinjama poslali snimak, te životinje su bukvalno pred smrt, one ne mogu da se pomeraju, vrše nuždu ispod njih, zaista katastrofa, one se maksimalno iskorišćavaju u Al Dahri – slabo ih hrane, a imaju četiri muže, mi imamo nekad da tu u jednom danu ugine 30 krava“, upozorava on.

Printscreen

„Najmanje plate u agraru“

Osim životinja, na mukama su i zaposleni, jer, kako kažu, nemaju normalne uslove za rad. Iako su u vreme privatizacije, 2018. godine, dobili obećanja nadležnih da će plate biti bolje, jer će PKB da „procveta“ uz investicije, pokazalo se suprotno. Umesto noviteta, dobili su dve zatvorene farme, ističe Zoran Brkić, predsednik Samostalnog sindikata Al Dahre Srbija.

„Ne znam šta će dalje biti, ali nije dobro. Radnici su nezadovoljni sa platama, totalno su nezadovoljni, ne mogu da prehrane svoje porodice, bojim se da je to došlo do jedne tačke ključanja, ne znam našta to sve može da ispadne, mi smo najmanji sa platama u agraru, što je najgore još uvek nemamo kolektivni ugovor“, navodi Brkić.

A da li su upoznati sa situacijom u firmi, i šta će biti preduzeto u slučaju životinja i radnika nije poznato, jer na ta pitanja N1 odgvor nije stigao od predstavnika araspke kompanije. Na pozive i poruke naše televizije nije odgvorio ni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Šta će biti od novembra, kada istekne ugovor sa državom?“

Bivši predsednik Samostalnog sindikata Al Dahre Milisav Đorđević kaže da je privatizacija nanela veliku štetu PKB-u i da nije urađena u interesu zaposlenih. Navodi i da nije jasno čime će se firma baviti od novembra, kada sa državom istekne potpisani ugovor.

„Zato što država Srbija jednostavno ne podstiče proizvođače mleka zato što nemaju premije za melko, zato što ovo preduze, bez obzira što je svetskog renomea i svetskog glasa, i dalje posluje sa gubitkom kao što je poslovao i PKB sa gubitkom. Jednostavno, stočarska proizvodnja bez premija, bez subvencija ne može da bude pozitivna nigde, a pogotovu kod nas i iskreno se bojimo da gašenjem stočarske proizvodnje, da će se ugasiti sigurno preko 400 radnih mesta zaposlenih u Al Dahri“, strahuje Đorđević.

Ukoliko radnici ostanu bez posla, to za državu neće biti jedini problem. Pre nekoliko meseci, mediji su upozorili da zbog izgradnje auto-puta Beograd-Zrenjanin, Srbija od Al Dahre mora da otkupi deo zemljišta koje je kompaniji u postupku privatizacije prodala ispod cene. Predstavnici opozicije su naveli i da će država morati da otkupi zemljište „po deset puta većoj ceni“. Na sve te navode, predstavnici države za sada ćute.

Autor: Jelena Mirković

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare