Sindikat poljoprivrednika: Država nije obavezala Al Dahru da ne smanjuje broj krava

Izvor:
Beta

Cilj kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je vlasnik dela PKB-a, je, ako ne da ukine stočarsku proizvodnju, da smanji broj grla jer ih država ugovorom o prodaji nije obavezala da zadrže isti broj krava, već da isporuče određenu količinu mleka, rekao je danas sekretar u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivrednoj, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Milisav Đorđević.

On je agenciji Beti, reagujući na tvrdnje Al Dahre da neće ukinuti stočarsku proizvodnju, rekao da je činjenica da ta kompanija smanjuje broj farimi i da je ukunula dve farme krava, a da će, ako se ta delatnost smanji, određen broj zadnika ostati bez posla o čemu brine sindikat, ne mešajući se u poslovnu politiku firme.

“Ugovorom o prodaji PKB korporacije država je obavezala Al Dahru samo na proizvodnju odredjene količine mleka, ali ne i da zadrži određen broj krava zbog čega je uvedena muža od četiri puta dnevno i zbog čega je stoka iscrpljena”, rekao je Đorđević, reagujući na tvrdnju Al Dahre da je takvom mužom želela da poveća “efikasnost” krava.

Đorđević je rekao da je možda moguće povećati broj muža dnevno u otvorenom sistemu gde se krave slobodneo kreću, kao što je farma koju je izgradio PKB u Vrbovskom, ali ne i na svim farmama jer je svojeveremeno treću mužu pokušao da uvede i PKB što je iscrpelo stoku i pogoršalo zdravstveno stanje i od toga se odustalo.

Dodao je da kada u novembru ove godine istekne krovni obavezujući ugovor Al Dahre sa državom, “mogu da rade šta god hoće i sa kravama i ljudima i zemljištem”.

Na tvrdnju Al Dahre da ne zakupljuje zemljište od Agro-industrijske korporacije “Beograd” u Padinskoj Skeli, kako se od prodaje znaka PKB Al Dahri za 13.000 evra zove neprodati deo PKB korporacije, Đorđević je rekao da “možda ne zakupljuju od te firme nekoliko hiljada hektara zemljišta za obradu, ali da u tom slučaju zakupljuju od države u čijem je ona vlasništvu, osim ako im nije ustupljena besplatno”.

Đorđević je rekao da je dobro što će uskoro početi pregovori radnika o Kolektivnom ugovoru jer su za prethodne tri godine radili po Pravilnku o radu koji im je garantovao nešto više prava od Zakona o radu, ali da se ni on nije poštovao.

“Radnici su radili po 30 dana mesečno, bez slobodnog dana, pa su odlazili na bolovanje da se odmore, a od nedavno su počeli da dobijaju slobodne dane”, rekao je Đorđević.

Na pitanje zašto ranije nije pregovarano o Kolektivnom ugovoru Đorđević je rekao da su sindikati tražili, ali da je poslovodstvo odbijalo.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare