Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

Iako su čelnici GU Kikinda ostali „gluvi i slepi“ na mnogobrojne apele povodom nezakonitog otkaza najstarijem kustosu Narodnog muzeja Kikinda, Draganu Udickom, uključujući i online peticiju koju je potpisalo 2157 osoba do kraja 2019. godine (https://www.peticije.online/peticija_za_smenu_direktura_muzeja_u_kikindi_-_lidije_milainovi) , Osnovni sud u Kikindi, po sudiji Daliborki Čonić, prvostepenom presudom poništio je Rešenje o otkazu i naložio Muzeju da Udickog vrati na posao, i to u trenutku kada mu je nešto više od šest meseci do ostvarivanja prava na penziju.

Na ovaj način ispravljena je velika nepravda naneta čoveku koji se tokom celog svog radnog veka borio za otvaranje, opremanje i funkcionisanje Savremene galerije u okviru Muzeja, u skladu sa pravilima struke, a koja je dolaskom Lidije Milašinović na poziciju direktora ukinuta.

Advokat Vukica Midorović i uprava Muzeja nisu se libili da Sud “zatrpaju” hrpom dokumenata, uključujući i one od pre skoro 30 godina, sa namerom da borbu ovog čoveka za otvaranje Savremene galerije predstave kao “konstantno kršenje radne discipline”!

Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

U to vreme, Udicki je uspeo da oformi i namenski adaptira Savremenu galeriju i do dolaska Milašinovićeve godišnje je organizovao 10 – 15 kvalitetnih, veoma posećenih, likovnih izložbi, a direktorica, koja mu je “spakovala “otkaz, još uvek je sedela u školskoj klupi!

Nakon njenog imenovanja, prvi korak u poslovanju bio joj je ukidanje Savremene galerije i izbacivanje 450 galerijskih skulptura nastalih u okviru Internacionalnog simpozijuma “Terra”, koje bi, bez svake sumnje, svaki muzej na svetu bio ponosan da izlaže bez nadoknade, te brojne selidbe kako depoa, tako i kancelarije kustosa umetničkog odeljenja.

Pošto prvobitno “zamišljeni” otkazni razlog o nedolasku Udickog na posao zbog bolesti nije bio pravno održiv, činjenica da je on delegaciju Prirodnjačkog muzeja poveo u obilazak simpozijuma “Terra” u Kikindi, čiji je on saradnik takoreći od samog osnivanja, postala je “glavni” otkazni razlog. Posle svih ukidanja, seljenja, odbijanja predloženih inicijativa i izložbi isl. saradnja sa “Terrom” ostala je skoro pa jedina radna obaveza Udickog, kojom bi on mogao da bude javno eksponiran. Umesto pohvale zbog oduševljenja gostiju Muzeja, kako “Terrom” tako i stručnim i zanimljivim vođenjem, ovo je od strane direktorice okarakterisano kao napuštanje radnog mesta u toku radnog vremena i postalo povod za uručenje Upozorenja pred otkaz!

Da nije jadno, bilo bi smešno!

Potsetimo, Pritužba skoro polovine zaposlenih iz 2015. godine, čiji je Udicki bio prvi potpisnik, a kojom se gradonačelniku Markov Pavletu ukazuje na niz nezakonosti i nepravilnosti u radu direktorice Milašinović Lidije ostala je bez odgovora i bez ikakve sumnje inicirala “konstruisanje” ovog nezakonitog otkaza. U pritužbi se između ostalog ukazuje i na kranje sumnjivu finanijsku konstrukciju projekta “Novi muzej”, od čijeg prvobitnog rešenja se odustalo početkom 2018. godine, kada su nesporno trajno poništeni temelji aneksa novog muzeja, odsecanjem armature.

Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

Građani Kikinde su ovim povodom i pokrenuli navedenu peticiju, a najobjektivniji pregled utrošenog novca se može pogledati ovde.

Bilo bi zanimljivo čuti od izvođača radova koliko će Grad morati da izdvoji novca kako bi se ovaj prostor, koji je pod zaštitom države, vratio u svoj prvobitni oblik?

Ili će Kikinda ući u Ginisovu knjigu rekorda po najskupljim stolovima i klupama od kad je sveta i veka!

Planom kapitalnih investicija grada Kikinde za period 2020 – 2022. godine, koji je usvojen 27.12.2019. godine nisu predviđeni nikakvi radovi u vezi nastavka “Projekta Novi muzej”, a gradonačelnik Pavle Markov na temu invensticija u kulturi ni u jednoj od brojnih izjava nije se osvrnuo na uništavanje dvorišta Kurije i eventualni nastavak izgradnje depadansa na poništenim temeljima.

Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

Prvi poraz od svih zaštićene direktorke Narodnog muzeja Kikinda; Nekultura, ili nešto (mnogo) više?

Poslovanje ovog “dvorca” kulture, pod rukovodstvom Lidije Milašinović, već skoro dve godine je pod lupom Specijalnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, te iako su predistražne radnje od strane kikinskog MUP-a (pregled dokumentacije, saslušanja svedoka isl.) odavno završene, nadležno Tužilaštvo nikako da se oglasi.

Nedavno završena restauracija Suvače, najstarijeg mlina na konjski pogon i izgradnja pomoćnog objekta od 34,5 m2 za 50 000 eura, dodatno oslikava domaćinsko poslovanje ove, nekad renomirane ustanove kulture, pod rukovodstvom Lidije Milašinović.

Nove mućke u kikindskom Narodnom muzeju? Odobriš pare za svoje projekte, a novac za restauraciju trošiš na okrugle stolove i čudne izložbe?

Pored “ćutanja” gradskih čelnika ovaj slučaj je karakterističan i po “ćutanju” lokalnih medija, uključujući i Kikindske, novine koje uređuje i vodi aktuelni predsednik NUNS -a, Željko Bodrožić.

Obzirom da navedene novine na sve moguće načine kritikuju gradsku vlast, postavlja se pitanje iz kojih razloga se ne oglašavaju povodom uništavanja kulturnog dobra od državnog značaja u samom srcu grada i ostalim sumnjivim poduhvatima uprave Muzeja, koje su, pod očiglednim pokroviteljstvom iste vlasti?

G. K.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Građani Kikinde su nas obavestili o novim saznanjima koja su  vezana za, kako kažu, kontraverznu i sigurno protivzakonitu samovolju i zakulisne radnje direktorice Narodnog muzeja Kikinda Lidije Milašinović […]