Palma i Đani vode lekare u Egipat

Palma i Đani vode lekare u Egipat

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sa medicinsko-političkom delegacijom u kojoj je 130 ljudi krenuo je jutros u Egipat u letovalište Hurgada, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Marković je najavio i da je obezbedio donatore za odlazak 1.000 lekara i zdravstvenih radnika u Grčku u junu ove godine.

U saopštenju se navodi da su u delegaciji koja je krenula za Egipat zdravstveni radnici sa prve linije odbrane od kovid-19, iz Beograda, Niša, Kruševca, Jagodine, Ćuprije Paraćina, Despotovca i Rekovca.

Marković je naglasio da su u delegaciji radnici iz Kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkog centra “Dragiša Mišović”, Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Vojnomedicinske akademije. Tu su i radnici KBC “Bežanijska kosa”, Kliničkog centra Niš, Kovid bolnice Kruševac, Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju iz Beograda, Medicinskog sistema Beograd, Opšte bolnice u Jagodini i Doma zdravlja u Jagodini, kao i Opštih bolnica u Ćupriji i Paraćinu. U delegiji su i radnici Doma zdravlja “Dr Simo Mlošević” iz Beograda i zdravstvenih centara u Despotovcu i Rekovcu.

Pored Markovića u delegaciji su i poslanici Jadranka Jovanović iz Srpske napredne stranke, kao i Marija Jevđić i Života Starčević iz Jedinstvene Srbije.

Delegacija će boraviti u Hurgadi od 11. do 17. aprila.

U saopštenju se navodi da je u delegaciji i vlasnik kompanije za proizvodnju nameštaja iz Jagodine “Jela” Miroljub Radovanović.

Tokom boravka u Hurgadi privredno-politički deo delegacije imaće sastanke sa poslanicama iz egipatskog parlamenta koji će iz Kaira doći u Hurgadu, zatim sa guvernerom Crvenog mora generalom Amr Hanafijem, kao i sa više egipatskih privrednika.

Medicinski deo delegacije, koji je i najbrojniji, obići će Klinički centar u Hurgadi i imaće razgovore sa svojim egipatskim kolegama, navedeno je u saopštenju.

“Ova delegacija ima i verski karakter jer je deo delegecije i zastupnik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković koji će imati susret sa predstavnicima Koptske pravoslavne crkve u Egiptu”, rekao je Marković pred polazak za Egipat.

Marković je ranije najavio da je obezbedio donatore koje će pokriti troškove putovanja, a sve u znak zahvalnosti lekarima jer su podneli “najveći teret borbe protiv epidemije koronavirusa”.

Prema njegovim rečima, za putovanje je dobio privilegovane cene u hotelima u Hurgadi, koje su mu domaćini dali zbog toga što je prošle godine dobio Oskar popularnosti u Hurgadi – kao najpopularniji stranac u tom poznatom egipatskom gradu na obali Crvenog mora.

On je naveo da je cilj putovanja jačanje prijateljstva sa “stomilionskim Egiptom”, koji je i najjača sila Bliskog istoka.

“Tako bi predstavnici Egipta u međunarodnim instituicijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama, bili na strani pravde – a to znači na strani Srbije i da vratimo prijateljstvo između naše dve zemlje, kakvo je bilo za vreme Tita i Nasera. I da našim egipatskim prijateljima kažemo sa kakvom se Srbija nepravdom suočavala pre osam godina”, naveo je Marković.

U delegaciji je i pevač Radiša Trajković Đani koji će, kako se navodi, delegaciju zabavljati u Hurgadi, a bez honorara. U delegaciji je i veliki broj novinara.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar