Vendi: Patrijarh je blagoslovio da budem misionar SPC. Molitvom lečim bolesne

Izvor:
Alo!, Foto: Printscreen

Pevačica Vesna Vukelić Vendi sada je i pisac: objavila je svoju prvu knjigu „Misterija crne žene“, a jedan primerak, s posvetom, poklonila je i patrijarhu Porfiriju.

S druge strane, poglavar SPC, kako tvrdi Vendi, dao joj je blagoslov da misionari, to jest širi pravoslavnu veru.

– Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju uručila sam knjigu i on je primio oduševljeno i rekao da će da je pročita i da mu se sviđa kako izgledaju korice. Naravno, tek kad bude pročitao imaće komentar. A ja sam od njega dobila blagoslov da misionarim. To je jako važna reč, to znači propovedati veru, širiti veru – objavila je Vendi.

U razgovoru za Alo! pevačica (i spisateljica, moramo dodati) objašnjava kako je došlo do susreta:

– Patrijarh, kao pravi arhipastir naše svetosavske Srbije, misionari i obilazi hramove, pogotovo kad je reč o hramovnoj slavi, kao što je bio Sveti arhangel Gavrilo, kog proslavlja crkva u koju ja idem, a koja se i zove po tom svecu. Patrijarh je držao liturgiju i litiju u hramu i moj sveštenik otac Ilija, starešina Crkve Sv. arhangela Gavrila, organizovao je slavski ručak. To se zove agape, trpeza ljubavi, to je nešto što je okosnica našeg postojanja. Svaki hrišćanin koji živi po Hristu pripada jednom organizmu, pa je logično i da vrh naše Crkve dođe i uveliča proslavu.

Kako dalje priča Vendi, patrijarh je dao blagoslov svima u hramu koji se ocrkvenjuju, žive crkvenim životom.

Društvene mreže

– To znači post, pričešće, molitva, odlazak na liturgiju minimum jednom nedeljno, čitanje molitvi, akatista… A patrijarh zna ko to radi, on sve prati, to se prosto vidi, znaju se ljudi koji su redovni u crkvi. Uostalom, i starešina svake crkve daje naznake ko su ti revnosni vernici. Patrijarh se obratio svim revnosnim hrišćanima i poručio da misionare svako na svoj način – ističe sagovornica lista Alo!, i nastavlja:

– Mi imamo, recimo, jednu lekarku koja radi na VMA i piše knjige vezane baš za post. Ona daje garanciju u knjigama da svako ko se bude pridržavao toga što je ona kao najstručnije lice napisala neće biti bolestan, ali to je kombinacija hrane i molitve, jer ako nema molitve, onda je to dijeta, a dijeta nije post. Dakle, dobili smo blagoslov da misionarimo svako iz svog ugla, po kapacitetima i po onom za šta je ko dat i zadat. Ja već misionarim, a knjiga je jedna vrsta misionarenja.

Kako sam izlečila otpisanog druga

Gospod ne dozvoljava da se priča o dobrim delima, jer tako oduzimamo sebi kredit kod Boga, ističe Vendi, ali kaže da će se žrtvovati i za Alo! ipak otkriti jedno od svojih dobrih dela.

– Bavim se pevanjem i dolazim kod jednog mog prijatelja koji ne živi u Beogradu, već na jednom višeplaninskom potezu. I shvatam da se razboleo. To se dešava 2007. Hitno intervenišem, odlazi kod lekara, konstatuje mu se karcinom debelog creva i jetre u isto vreme. Lekari su rekli da neće živeti duže od mesec dana. Ja sam rekla – neće tako biti. Angažujem jednu moju prijateljicu pevačicu koja peva na tom potezu, finansiramo put, odlazimo po najvećem snegu kod Svetog Vasilija Ostroškog, molimo ga da se čovek izleči i evo ga, danas je zdrav kao dren i tako zdrav pomaže drugim ljudima. Da ne nabrajam šta je sve radio i koliko ima dobrih dela iza sebe. Da ja nisam misionarila i da se nisam žrtvovala i da sam želela da uštedim pare, on ne bi bio živ, a mnogi bi ostali bez njegove pomoći – priča Vesna Vukelić Vendi.

Sudar pravoslavlja i zlih duhova

Knjiga je, kaže Vendi, pisana sa blagoslovom:

– Da bi se napisala jedna ovakva knjiga koja je sudar pravoslavlja i zlih duhova, demona, o čemu piše i Dostojevski, mora da postoji blagoslov. Tema je preteška i vrlo opasna. Knjiga je bazično istinita i velika je jagma za njom, omladina neviđeno traži moju knjigu. 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare