19/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Rusija u Savetu bezbednosti: Presuda Mladiću „nastavak političke linije“, okrećete glavu pred zločinima Albanaca

Sednica Saveta Bezbednosti UN Foto: TANJUG Live

Predstavnik Rusije rekao je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN da je presuda Ratku Mladiću nastavak političke linije koju je imao Haški tribunal i koja se nastavila sa rezidualnim mehanizmom, ocenjujući da to nije institucija pomirenja, već ističe zločine jednih, a zataškava zločine drugih.

Ukazao je da nema podataka o zdravstvenom stanju Ratka Mladića.

Predstavnik Rusije rekao je da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić poslat da kaznu služi u Velikoj Britaniji gde su srpski osuđenici pod stalnom opasnošću i rekao da je jedan srpski osuđenik, Radislav Krstić, već napadnut nožem.

On je ocenio da sud ima problem sa nedostatkom poverenja.

Predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN stao je u odbranu Srbije i zemljama koje učestvuju postavio pitanje zašto se okreće glava pred zločinima Albanaca.

Predstavnik Rusije je primetio entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba, prenose Novosti. 

„Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“, kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

„Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika“, kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Ranije danas Haški tribunal potvrdio je presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, 1992-95.

N1, Nova.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: