19/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Novo pravilo u EU, koliko novca sme da se prenese preko granice

Image by <a href="https://pixabay.com/users/martaposemuckel-17386/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=209104">martaposemuckel</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=209104">Pixabay</a>

Novo pravilo u EU, koliko novca sme da se prenese preko granice

U Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice, ali i zlato.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 evra.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje.

Vesti online

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: