Dobrašinović: Zašto je potrebno uvesti predsednički sistem u Srbiji

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva, predsednik.rs

Ovaj sistem, koji se, kao i parlamentarni, zasniva na principu podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, karakteriše okolnost da je predsednik države ujedno i šef izvršne vlasti u punom kapacitetu. Jednostavije rečeno, u ovom sistemu predsednik države je ujedno i premijer. Zakonodavna vlast pripada parlamentu, sudska, naravno sudovima opšte i posebne nadležnosti, a pitanje ingerencija predsednika i njegovog kabineta, načina izbora i razloga i procedure za prestanak funkcije regulišu se Ustavom i odgovarajućim zakonima.

Piše Dragan Dobrašinović, Foto: Privatna arhiva

Kada je već tako, postavlja se pitanje zbog čega i Srbija ne bi uvela predsednički sistem i na neki način upodobila pravni okvir stvarnosti. Ovo naročito zbog toga što na ovaj način ne bismo izmišljali toplu vodu, već uz neophodna prilagođavanja primenili model koji se već pokazao kao funkcionalan.

Jasno je da će biti puno onih koji se iz različitih razloga protive ovom predlogu. Neki iz sentimenta prema našoj pravno – političkoj tradiciji koja ne baštini ovo rešenje. Neki zbog bojazni da bi ovaj sistem i formalno ozakonio visoku koncentraciju vlasti i moći u jednom licu. Neki, opet, zbog u društvu duboko ukorenjenog otpora prema bilo kakvim promenama, posebno onim radikalnim. Svi ovi razlozi su, naravno, legitimni, i mogu se braniti prilično čvrstim i ubedljivim argumentima. Ipak, postoji i nekoliko veoma dobrih razloga u prilog uvođenju predsedničkog sistema.

Prvi važan razlog je taj što predsednički sistem dovodi do veće efikasnosti u odlučivanju i sprovođenju odluka. Izvršna vlast nije, kao sada, podeljana na dve institucije, već postoji jedno mesto na kome se donose sve odluke za koje je ova grana vlasti nadležna. To je, samo po sebi, važna pretpostavka za efikasnije odlučivanje i bržu realizaciju konkretnih odluka. Ovo je veoma značajno sa stanovišta funkcionalnosti institucija i skraćivanja suvišnih procedura, što onih zakonima propisanih, što onih koje su deo naše političke prakse.

Drugi bitan argument u prilog uvođenju predsedničkog sistema u Srbiji je taj što je ovaj model organizacije vlasti bliži našem mentalitetu i razumevanju politike i političkog liderstva. Srbi kao narod su, van svake sumnje, u značajnoj većini naklonjeni jakim liderima. Tako je bilo kroz istoriju, davniju i skoriju, tako je i danas. Ovaj deo političke tradicije, kao i dominantni obrazac političke kulture, idu u prilog ideji o uvođenju predsedničkog sistema. Uz rizike koje ovakva sklonost nosi, važno je napomenuti da se uz dobro i čvrsto organizovan sistem kontrole vlasti, kako zakonodavne, izvršne i sudske međusobno, tako i kroz nezavisne institucije i građanski nadzor, moguće opasnosti po društvo i državu mogu preduprediti i u najvećoj meri otkloniti.

Treći značajan razlog koji ide u prilog ideji o uvođenju predsedničkog sistema leži u principu da tamo gde je stvarna vlast, a ona faktički jeste u rukama predsednika države, treba da bude i puna odgovornost. Na ovaj način, otklanja se dilema na kome je odgovornost za donesene odluke. Ona je jasno adresirana i nema prostora za manipulacije, zaklanjanje i zamagljivanje istine. Šef države odgovoran je ne samo za svoje odluke, već zbog činjenice da je sam sastavio tim koji predvodi, i za odluke svojih najbližih saradnika. Ovo, naravno, ne isključuje, već uključuje i njihovu odgovornost u punom obimu, ali se sve odigrava u okviru jedne institucije i iste političke adrese.

Zbog svega navedenog, u svoje ime, i ispred pokreta Uspravna Srbija koji u ovom trenutku predvodim, pred srpsku političku javnost i građane Srbije iznosim predlog za izmenu sistema organizacije vlasti koji bi doveo do uvođenja čistog predsedničkog sistema, i to kako na nacionalnom, tako, u primerenoj formi, i na lokalnom nivou. Neka tamo, gde je nastanjena efektivna vlast, njen sustanar bude i potpuno jasno adresirana odgovornost u punom kapacitetu.

Autor je predsednik pokreta “Uspravna Srbija”

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare