Teško do sporazuma o Kosovu pre kraja mandata Angele Merkel

Izvor iz berlinskih diplomatskih krugova o porukama nemačkog šefa diplomatije tokom najnovije posete Beogradu

Zvanični Berlin ne krije da bi najviše voleo da sporazum o Kosovu bude postignut do jeseni, kada se očekuje povlačenje s političke scene kancelarke Angele Merkel, ali trenutno nema mnogo toga da ponudi ni Beogradu ni Prištini da bi se to zaista i desilo, kaže nezvanično za Danas izvor iz diplomatskih krugova u nemačkoj prestonici, komentarišući poruku šefa diplomatije te države Hajka Masa poslatu javnosti u petak tokom njegove posete Beogradu da je „pravi trenutak da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i da se postignu rezultati“.

Kako objašnjava naš sagovornik, Merkel i njeni saradnici, uključujući Masa, „imali su istorijsku šansu da odigraju veliku ulogu u rešavanju kosovskog problema, ali budući da se nisu potrudili da ubede kosovske vlasti da primene sporazum o formiranju zajednice srpskih opština, kao i tihom podrškom Prištini da nametne takse na robu iz Srbije, dijalogu je pucano u nogu“.

Prema prognozi berlinskog diplomate postoje „samo minimalne šanse“ da će sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti postignuta do kraja mandata Angele Merkel, odnosno u narednih nekoliko meseci.

„Ekonomija jeste važna poluga nemačke moći u odnosima sa Srbijom i Kosovom, ali to nije dovoljno da bi se postigao i sporazum dveju strana, jer je članstvo Srbije u EU daleko, kao i vizna liberalizacija za Prištinu“, ukazuje on.

Spekuliše se, takođe, da Hajko Mas više neće posećivati Beograd i Prištinu u svojstvu ministra spoljnih poslova.

Kako objašnjava sagovornik iz Berlina, Mas, funkcioner nemačke Socijaldemokratske stranke, verovatno neće ostati na toj funkciji posle septembarskih parlamentarnih izbora, čak i ako njegova partija bude deo i nove vlade.

„U suštini, prema svim prognozama, novu vlast u Nemačkoj predvodiće ili ponovo Hrišćansko-demokratska unija, ili Zeleni, i predviđa se da će upravo iz redova Zelenih biti izabran šef diplomatije“, napominje naš izvor.

Mas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da je i sagovornicima u Beogradu, kao i dan ranije u Prištini, rekao da je „sada važno da se Briselski dijalog ne vodi radi dijaloga, nego da se postignu rezultati“, uz napomenu da „obe strane u razgovorima moraju dati svoj doprinos“.

On je, takođe, naglasio da specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu Miroslav Lajčak „uživa moje puno poverenje, kao i podršku Vlade Nemačke“.

S druge strane, Mas nije javno ponovio stav koji je izrekao nakon sastanaka u Prištini – da bi priznanje Kosova od strane Srbije „trebalo da bude sastavni deo rešenja“.

Govoreći o evropskoj integraciji Srbije, nemački ministar je istakao da „svaka država sama određuje brzinu pridruživanja Uniji“.

– Za to je potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije… Ono što sam čuo od predsednika Srbije o navedenim temama jeste kretanje u dobrom smeru, važni su, dakle, rezultati, a Nemačka će dati svoj doprinos za povećanje brzine evropskog puta, bićemo vam pouzdan partner, kazao je Mas.

Šef nemačke diplomatije je pohvalio Srbiju zbog uspeha u vakcinaciji protiv korona virusa.

Kako je naveo: „Od nedavne posete ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji sa se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu, Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan“, poručio je Hajko Mas, koji se u petak sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije.

Aleksandar Vučić je posle susreta sa nemačkim zvaničnikom istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga o Kosovu „i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja“.

– Ne tražimo izvinjavajući razlog da odbijemo dolazak do kompromisa, već smatramo da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, budući da uvek neko može da ga odmrzne… Potrebno je da se gradi mir sa Albancima, jer je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u regionu u narednih sto godina, rekao je predsednik Srbije.

On se zahvalio Masu i Nemačkoj na podršci Srbiji na putu ka EU, ističući da je sa nemačkim ministrom razgovarao i o vladavini prava i usklađivanju spoljne politike Srbije sa Unijom.

Izvor: Danas/ Marija Stojanović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar