Anatema Vasilija Ostroškog otimačima manastira: “…da mu Gospod Bog zatre i raspe…”

Izvor:

Sutra Srpska pravoslavna crkva, ali i svi vernici slave velikog svetitelja Svetog Vasilija Ostroškog. To je prilika da podsetimo na zavještajno pismo Oca Vasilija, svakom ko pokuša da na bilo koji način otme ili otuđi imovinu Manastira i Svete Srpske pravoslavne crkve, piše portal IN4S.

,,Vasilije, milošću Božijom, mitropolit Zahumski i Hercegovački.

Pišem zbog potvrde istine, da znaju hrišćani kako bijah neko vrijeme u Ostrogu, u pustinji. I priložih ovdje dragovoljno svoj trud. I svoj imetak ne poštedjeh Boga radi i milosti Svete Bogorodice.

I obnovih iza neko bratstvo, kao što se samo djelo pokazuje sobom. Mnogi mi pakost činjahu, ali Bog pomoćnik meni bješe u svakom djelu dobrom. I pišem na uznanje služiteljima crkvenim, koji poslije mene služite Bogu i Svetoj Bogorodici u Ostrogu, u studenoj stijeni. Toplote radi Božije, da znate i vi i hrišćani koji poslije mene budete, da kupih Velji Do za dvanaest i po groša.

Foto: IN4S

I Spižića zemlju u Dobrom Polju, od puta do rijeke, i s jazom, za dva groša, a što je njegovo bilo pod lozom, to je priložio crkvi. I da sam kupio Zanuglicu od Milanovića, od Raiča i od Vumila za groš i bukilu pšenice – bijaše pšenica skupa. I od Petra Živkovića da sam kupio Zanuglicu za dva groša, a više da sam mu dao, vidi Bog i Sveta Bogorodica.
To sve priložih i dadoh crkvi u Ostrogu za ishranu i utjehu bratiji. Tamo gdje mi je drugi trud i imetak, koji priložih i dadoh za svoju dušu od svoje usrdnosti, tu neka je zajedno i ovo višepisano. Sve predadoh u ruke Višnjeg Boga i Svetoj Bogorodici.

Anatema

Kupih Velji Do i sve Vladovića i Zanuglice. Bog je svjedok. I ko bi pokušao da nešto otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću, i stoku sa sinovima i sav njegov imetak da mu Gospod Bog zatre i raspe odjednom u vjekove. Amin.
Da njegov dom nastrada u vjekove. Amin.”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare