Da ne kažete posle “NISMO ZNALI”: Irena Živković upozorila Zagorku Dolovac o krivičnim delima u ugovoru o prodaji RTB Bor

Da ne kažete posle “NISMO ZNALI”: Irena Živković upozorila Zagorku Dolovac o krivičnim delima u ugovoru o prodaji RTB Bor

Predsednica odbora Stranke slobode i pravde u Boru, Irena Živković, poslala je pismo Republičkom javnom tužilaštvu i Zagorki Dolovac, u kome navodi delove Ugovora o strateškom partnerstvu RTB Bor za koje veruje da su sporni i da mogu biti označeni kao krivično delo.

Pismo prenosimo u celosti:

Gospođo Dolovac,

Smatram da su pojedini delovi Ugovora o prodaji RTB Bor izuzetno sporni i da mogu biti označeni kao krivično delo.

Ugovor su, u ime Srbije, potpisali bivši ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i bivši generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Ugovor možete naći na sajtu Vlade Republike Srbije i sadrži oko 1200 strana. Izdvojila sam delove za koje smatram da su sporni i imate ih u prilogu ovog pisma.

Posebnu pažnju treba obratiti na deo u kome država Srbija daje garancije „da Društvo ne bude sankcionisano ili novčano kažnjeno zbog neusklađenosti sa standardima zaštite životne sredine“, uz uslov da „proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 80 000 tona godišnje u bilo kom trenutku pre četvrte godišnjice od datuma zatvaranja transakcije i proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 120 000 tona u bilo kom trenutku pre sedme godišnjice od datuma zatvaranja transakcije“.

Prilažem Vam i deo Ugovora u kome se kaže „Strateški partner će zameniti zaposlene kojima je prestao radni odnos zapošljavanjem novih zaposlenih u istom broju. Strateški partner će tražiti od RS puno razumevanje i podršku pri zapošljavanju kineskih ili inostranih državljana. RS potvrđuje da će uložiti najveće napore da pomogne Društvu i Strateškom partneru da pribave sve dostupne subvencije u skladu sa važećim propisima za zapošljavanje novih zaposlenih.“

U prilogu ovom pismu dodajem i krivičnu prijavu, podnetu 28.11.2019. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, po kojoj se još uvek ne postupa, a protiv direktora kompanije Zijin Copper Bor, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića.

Svu pomenutu dokumentaciju Vam ne šaljem zato što verujem da ćete reagovati u skladu sa zakonima već zato što verujem da će država Srbija uskoro imati slobodno pravosuđe i ne želim da Vam ostavim mogućnost da izgovorite „Nismo znali“.

Irena Živković
predsednik odbora Stranke slobode i pravde Bor

Izvor: Otvoreno, Foto: Privatna arhiva, Printscreen N1, Printscreen Youtube

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

Подмукла Загорка Доловац је била добра Борису Тадићу, сад је стуб крими режима СНС гангстера и аутократије А. Вучића: добра је свакој кримократији!

naxis605
3 godine pre

Pošto i nju o njojzinog nalogodavca boli uvo za demokratiju, zakone i ustav ne znam zašto bi (kada više ne budu tu gde su) im se sudilo demokratski po zakonu i ustavu. Može i treba im presuditi ne demokratski ne zakonski i daleko od ustava a blizu onome što zaslužuju.